6 orašastih plodova i semenki koje sadrže magnezijum

Magnezijum je neophodan za normalno funkcionisanje organizma.Važan je za izgradnju koštanog tkiva i mišića, utiče na metabolizam i proizvodnju energije, pozitivno deluje na imunološki sistem, čuva srce i nerve. Brojna istraživanja pokazala su da pomaže u lečenju migrena, astme i srčanih aritmija. U ovom blogu vam predstavljam 6 orašastih plodova i semenki koje sadrže magnezijum.

Ukoliko patite od sindroma nemirnih nogu, gračeva u mišićima, hronično ste umorni, a istovremeno imate problem sa spavanjem, postoji velika mogućnost da nemate dovoljno magnezijuma u organizmu. Preporučena dnevna doza za odraslu osobu iznosi od 310 – 420 mg, a osim putem suplemntacije, možete ga uneti i hranom.

Sadrže ga brojne namirnice, kao što su spanać, ovsene pahuljice, banana i integralni pirinač, a naročito ga ima u orašastim plodovima i semenkama.

Čia semenke

Čia spada u supernamirnice, jer sadrži veliku količinu omega 3 masnih kiselina, kao i mnoge druge hranljive materije poput proteina, vlakana, kalcijuma i gvožđa. Odličan su izvor magnezijuma, sadrže čak 15 puta više ovog minerala nego brokoli. Zahvaljujući njemu ublažavaju simptome stresa i anksioznosti.

Indijski orasi

Ovo koštunjavo voće koristi se za pravljenje različitih poslastica i izuzetno je zdravo. Ima antibakterijsko i antiseptičko dejstvo, ublažava upale i snižava krvni pritisak. Pored velike količine polinezasićenih masnih kiselina, proteina, celuloze, vitamina E i kalijuma, sadrži i magnezijum. Naime, u jednoj šaci indijskih orasa ima 20% od preporučene dnevne doze magnezijuma.

Brazilski orasi

Jedan od 6 orašastih plodova i semenki koje sadrže magnezijum je svakako brazilski orah. Kao i svi orašasti plodovi, koji poseduju izuzetna antivirusna i antikancerogena svojstva, sadrže veliku količinu magnezijuma. Dakle, oko 30 g brazilskih oraha sadrži čak 26% od ukupne preporučene dnevne doze ovog minerala. Budući da sadrže i selen, budite oprezni sa količinom koju unosite u organizam. Ukoliko ga ranije nikada niste jeli, budite oprezni jer mogu izazvati alergijske reakcije. U toku jednog dana možete pojesti najviše 2-3 brazilska oraha.

Bademi

Bademi su bogati vitaminom E, gvožđem, cinkom, bakrom, vlaknima i nezasićenim masnim kiselinama, koje su neophodne za rast i reprodukciju, regeneraciju kože, imunitet, metabolizam holesterola i razvoj mozga. Sadrže i veliku količinu magnezijuma, zahvaljujući kojem opuštaju, umanjuju stres i pozitivno deluju na spavanje.

Orasi

Zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama, orasi pospešuju moždane funkcije, ali i detoksikaciju u telu. Sadrže dva puta više antioksidanasa nego bilo koje drugo koštunjavo voće. Usporavaju starenje, štite od srčanih oboljenja i pojedinih vrsta karcinoma. Osim magnezijumom, bogati su i kalijumom, gvožđem, vitaminima B i C.

Semenke suncokreta

Osim što sadrže veliku količinu vitamina E, te su vrlo efikasne u borbi sa starenjem, semenke suncokreta obiluju cinkom, gvožđem, vlaknima, ali i magnezijumom, koji štiti organizam odstresaa i ublažava napetost.