fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 1-5.4.

6 zdravstvenih prednosti belog luka

Kad neko pomene beli luk, prvo pomislite na njegov jak miris, zar ne? Bez obzira na to, ova biljka je izuzetno lekovita, a u ovom blog postu izdvojila sam 6 zdravstvenih prednosti belog luka.

Razna jela možete obogatiti svežim belim lukom, ali i mlevenim, u formi začina.

Budući da predstavlja prirodni antibiotik, odličan je izbor za obroke u hladnim danima, kada vladaju bakterije i virusi. Zagrejaće vam telo, poboljšati cirkulaciju i ojačati imunitet. Snižava krvni pritisak i čisti zidove krvnih sudova.

Osim za dinstanje, koristite ga i pri pečenju povrća, ribe, mesa, ali i kao dodatak dresinzima u salatama.

Zdravstvene prednosti belog luka

1. Snižava krvni pritisak

Jedinjenja sumpora u belom luku, zahvaljujući kojima ima karakterističan miris, mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Brojne studije, sprovedene na ljudima, pokazale su da suplement ove biljke može pomoći kod hipertenzije.

2. Redukuje LDL holesterol

Beli luk ima još jednu dobrobit za zdravlje srca, jer ta sumporna jedinjenja takođe pomažu u smanjenju LDL ili „lošeg“ holesterola, kao i triglicerida u krvi.

3. Poseduje antiinflamatorna svojstva

Ova biljka poseduje brojna antiinflamatorna svojstva, zahvaljujući kojima pozitivno utiče na celokupno stanje organizma, te se smatra supernamirnicnom.

4. Poseduje antibakterijska, antivirusna i antifugalna svojstva

Beli luk je mašina za uništavanje mikroba! Istraživanja su pokazala da su hemijske komponente belog luka, poput alicina, sposobne da uklone sve od kandide do helikobakterije.

5. Može pomoći u borbi sa kancerom

Studije su pokazale da konzumiranje belog luka može pomoći u prevenciji različitih oblika kancera. Dok umerena konzumacija belog luka smanjuje rizik za razvoj nekih vrsta raka, konzumiranje velike količine belog luka može da prevenira gotovo sve vrste kancera, osim kancera dojke i prostate.

6. Pomaže pri metabolizmu gvožđa

Iako u samom belom luku nema gvožđa, studije pokazuju da beli luk može da vam pomogne u apsorpciji gvožđa, podstičući telo da proizvodi feroportin, protein koji pomaže unošenje gvožđa u ćelije tela.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.