Šta su antioksidansi i zbog čega su važni?

Sigurna sam da ste mnogo puta čuli za antioksidanse, a da li znate šta su antioksidansi i zbog čega su važni za čovekov organizam? U ovom blogu nalaze se sve informacije koje bi trebalo da znate o ovim nutrijentima.

Šta su antioksidansi?

Šta su antioksidansi i zbog čega su važni je pitanje koje ste mi više puta postavljali. Naime, antioksidansi su molekuli koji se bore sa slobodnim radikalima u telu. Slobodni radikali su jedinjenja koja mogu uzrokovati štetu ako se njihovi nivoi u organizmu poviše. Povezani su sa brojnim bolestima, uključujući dijabetes, srčana oboljenja i rak.

Čovekovo telo ima sopstvenu antioksidacijsku odbranu koja ima zadatak da kontroliše slobodne radikale. Međutim, antioksidansi se nalaze i u hrani, posebno u voću, povrću i drugim celovitim namirnicama. Nekoliko vitamina, poput vitamina E i C predstavljaju efikasne antioksidanse.

Kako funkcionišu slobodni radikali

U čovekovom telu slobodni radikali se neprestano stvaraju. Da nema antioksidanasa vrlo brzo bi naneli ozbiljnu štetu, a na kraju uzrokovali smrt.

Međutim, slobodni radikali takođe imaju važne funkcije koje su neophodne za zdravlje. Na primer, ćelije imunološkog sistema koriste slobodne radikale za borbu sa infekcijama. Zbog toga telo mora da održava određenu ravnotežu slobodnih radikala i antioksidanasa.

Kada količina slobodnih radikala nadmaši količinu antioksidansa u čovekovom telu, može se razviti stanje koje se naziva oksidativni stres. Dugotrajni oksidativni stres može oštetiti DNK i druge važne molekule u organizmu. Oštećenja DNK povećavaju rizik za razvoj kancera, a neki naučnici smatraju da oksidativni stres igra ključnu ulogu u procesu starenja.

Poznato je da način života, stres i faktori životne sredine podstiču prekomerno stvaranje slobodnih radikala i oksidativni stres, uključujući:

zagađenje vazduha
dim cigareta
unos alkohola
toksine
visok nivo šećera u krvi
visok unos polinezasićenih masnih kiselina
zračenje, uključujući prekomerno sunčanje
bakterijske, gljivične ili virusne infekcije
prekomerni unos gvožđa, magnezijuma, bakra ili cinka
previše ili premalo kiseonika u telu
intenzivno i dugotrajno vežbanje, koje uzrokuje oštećenje tkiva
prekomerni unos antioksidanasa, poput vitamina C i E
nedostatak antioksidanasa

Antioksidansi u hrani

Čovekovo telo stvara sopstvene antioksidanse, kao što je ćelijski antioksidans glutation. Biljke i životinje imaju svoju odbranu od slobodnih radikala i oksidativnih oštećenja. Zbog toga se antioksidansi nalaze u hrani biljnog i životinjskog porekla.

Adekvatni unos antioksidanasa je važan. Zapravo, čovekov život zavisi od unosa određenih antioksidanasa – naime, vitamina C i E. Međutim, u hrani ima i mnogo drugih neesencijalnih antioksidansa. Iako nisu nepohodni čovekovom telu, imaju važnu ulogu u opštem zdravlju.

Zdravstvene koristi povezane sa ishranom bogatom biljkama su barem delimično rezultat različitih antioksidanasa koje sadrže. Jagode, zeleni čaj, kafa i crna čokolada poznati su po tome što su dobri izvori antioksidanasa.

Meso i riba takođe sadrže antioksidanse, ali u manjoj meri od voća i povrća.

Antioksidansi mogu povećati rok trajanja i prirodne i prerađene hrane. Zbog toga se često koriste kao aditivi u hrani. Na primer, vitamin C se često dodaje prerađenoj hrani da bi delovao kao konzervans.

Vrste antioksidanasa u hrani

Antioksidansi se mogu podeliti na dve grupe: antioksidansi rastvorljivi u vodi i antioksidansi rastvorljivi u mastima.

Rastvorljivi u vodi deluju unutar i izvan ćelija, dok rastvorljivi u mastima deluju prvenstveno u ćelijskim membranama.

3 važna antioksidansa su:

Vitamin C spada u antioksidanse rastvorljive u vodi i predstavlja osnovni nutrijent.

Vitamin E je rastvorljiv u mastima, a ima ključnu ulogu u zaštiti ćelijskih membrana od oksidativnih oštećenja.

Flavonoidi imaju mnogo korisnih zdravstvenih efekata.