
Od 16.10. do 20.10.2023.
100% bezglutenski i veganski obroci
5 DANA DETOKS PROGRAM
Proleće je pravi trenutak da u ishranu uključite antiinflamatorne namirnice. One će vam pomoći da ojačate imunološki sistem, te u ovom prelaznom periodu godine sprečite pojavu različitih upala.
Antiinflamorna ishrana podrazumeva namirnice koje poseduju antiupalna svojstva. Određene namirnice smanjuje rizik za razvoj oboljenja, koja nastaju zbog oštećenja zdravih ćelija u organizmu. One stimulišu imunološki sistem da se bori sa upalama. Prevashodno je u pitanju biljna hrana, poput povrća, voća, mahunarki, žitarica, pečurki, začina i čajeva.
Ne postoje istraživanja koja se bave isključivo sezonskim antiinflamatornim namirnicama. Međutim, opšteprihvaćeno je da sezonska ishrana ima pozitivne efekte na celokupno zdravlje organizma, te da je zaslužna za održavanje ravnoteže u prirodi. Zbog toga veoma je važno prilagoditi ishranu ciklusima u prirodni, odnosno u svakodnevni režim uvrstiti one namirnice koje su uzgojene u periodu godine kada ih konzumiramo. One su znatno svežije i kvalitetnije.
Dakle, birajte sezonske antiinflamatorne namirnice, a iz ishrane isključite hranu koja podstiče upale u telu. Tu spadaju industrijski prerađene namirnice, koje sadrže rafinisani šećer, transmasti i brojne veštačke aditive i konzervanse. Takva hrana može povećati nivoe inflamatornih markera u telu, uključujući biohemijski parametar zvani C-reaktivni protein (CRP).
Osim što su bogate vitaminima C i E, špargle sadrže i biljna jedinjenja polifenole, koji poseduju antiupalna i antibiotska svojstva. Zahvaljujući njima, mogu zaštititi ćelije od oksidativnog stresa i upala.
Kajsije su bogate biljnim pigmentom beta-kriptoksantinom, za koju su studije pokazale da može pomoći u prevenciji osteoartritisa, kao i upalnih oblika artritisa. Takođe, kajsije imaju visok nivo magnezijuma, koji jača kosti i ublažita bol.
Celer je dobar izvor zaštitnih biljnih jedinjenja flavonoida, koji imaju antiinflamatorno svojstvo. Ishrana bogata vlaknastim namirnicama poput celera povezana je sa manjim rizikom za razvoj srčanih bolesti.
Ovo i drugo povrće narandžaste boje bogato je vitaminom A i beta-karotenom, koji predstavljaju odlično sredstvo za ublažavanje upala u telu. Kuvanjem namirnica koje ih sadrže, količina ovih jedinjenja se povećava.
Gljive su bogate različitim antiinflamatornim komponentama. Zahvaljujući antibakterijskim, antivirusnim i protivupalnim svojstvima, gljive poput šitake, reiši i maitake, mogu pomoći u poboljšanju imuniteta, te ublažiti zapaljenja u čitavom telu. Sadrže beta-glukane koji stimulišu imunološki sistem, a takođe sadrže i snažan antioksidans nazvan ergotionein koji pomaže u borbi sa upalama.
Osim što hranu čini ukusnijom, sveže začinsko bilje poseduje i antiinflamatorna svojstva. Posebno bih izdvojila beli luk, kurkumu i đumbir. Beli luk sadrži dialil disulfid, antiinflamatorno jedinjenje koje ograničava efekte proinflamatornih citokina. Glavna aktivna komponenta kurkume – kurkumin, poseduje antiinflamatorna svojstva, što ga čini potencijalnim tretmanom za niz zdravstvenih stanja. Đumbir sadrži preko 400 prirodnih jedinjenja, a neka od njih deluju protivupalno.
Zeleni čaj takođe može pomoći u smanjenju inflamatornih faktora povezanih sa hroničnim inflamatornim poremećajima, kao što su reumatoidni artritis i inflamatorna bolest creva. Zeleni čaj sadrži antioksidanse katehine, od kojih je najvažniji EGCG, koji smanjuje upale.
Masna riba kao što su divlji losos, skuša, bakalar, tunjevina i sardine sadrže veliku količinu antiinflamatornih omega 3 masnih kiselina. One mogu smanjiti proizvodnju molekula i supstanci povezanih sa upalom, kao što su inflamatorni eikozanoidi i citokini.
Glavni antiinflamatorni efekti maslinovog ulja potiču od antioksidanasa, od kojih je jedan oleokantal. Pokazalo se da ovaj antioksidans deluje kao ibuprofen, antiinflamatorni lek. Osim toga antioksidansi u maslinovom ulju mogu smanjiti oksidativna oštećenja usled aktivnosti slobodnih radikala.
Bobičasto voće, posebno borovnice, sadrži brojne vitamine, minerale i antioksidanase flavonoide, koji mogu sprečiti razvoj upalnih stanja. Kao rezultat toga, uključivanje ove vrste voće u ishranu može vam pomoći u sprečavanju i umanjivanju simptoma mnogih hroničnih i akutnih bolesti.