Benefiti zlatnih čestica u kozmetici

Upotreba zlata za negu kože veoma je popularna u današnje vreme. Međutim, to nije ništa novo, jer se zlato upotrebljavalo za negu i tretmane kože još u Starom Rimu, Egiptu i Japanu. Na osnovu iskustava starih naroda danas znamo da su ovo najvažniji benefiti zlatnih čestica u kozmetici. Ima ih osam.

1. Ublažava bore, sitne linije i mrlje na koži

Zlato može aktivirati bazne ćelije kože što povećava njenu elastičnost, a time ublažava bore, fine linije, mrlje i druge tragove na koži i čini da izgledate mlađe.

2. Stimuliše ćelije kože

Joni prisutni u zlatu pomažu u stimulaciji ćelija, nerava i vena u telu, što poboljšava cirkulaciju krvi. Time se povećava metabolizam ćelija kože i izlučivanje nečistoća i toksina, a rezultat je čista i zdrava koža.

3. Može sprečiti prerano starenje kože

Suvoća kože može dovesti do njenog preranog starenja. Upotreba zlata smanjuje suvoću kože i poboljšava njen metabolizam, što sprečava prerano starenje kože.

4. Hrani kožu

Jedan od režima lepote koji je Kleopatra praktikovala bila je upotreba zlata. Kleopatra je svake večeri koristila zlatnu masku za lice kako bi poboljšala ten i održala kožu mladalačkom, sjajnom i lepom.

5. Leči upale

Zlato poseduje antibakterijska i antiupalna svojstva koja pomažu kiseoniku da uđe u kožu radi obnove ćelija. To može biti od velike pomoći u lečenju čireva i drugih upalnih procesa na koži.

6. Kožu čini sjajnom

Zlato poboljšava cirkulaciju krvi, stoga hidrira i održava optimalan nivo vlage u koži. Koža upija male čestice zlata, što je čini zdravom, svežom i blistavom.

7. Može lečiti alergije na koži

Benefiti zlatnih čestica u kozmetici uključuju i lečenje alergija na koži. Egipćani su verovali da zlato ima lekovita svojstva koja mogu pomoći u lečenju nekoliko bolesti. Naime, danas postoje dokazi da antioksidativna svojstva prisutna u zlatu pomažu u povećanju cirkulacije krvi, što dovodi do smanjenja akni, te brojnih kožnih alergija.

8. Jača kolagenske veze

Kolagen je protein vezivnog tkiva koji se prirodno nalazi u čovekovom telu. Odgovoran je za glatku kožu i sjajnu kosu. Nivo kolagena počinje da se smanjuje od 25. godine i tada se polako primećuju promene na koži. Nega kože zlatom može ojačati kolagenske veze u ćelijama kože, te na taj način zadržati njen mladalački izgled.