fbpx

LETNJI DETOKS PROGRAM 22-26.7.

Biotin (Vitamin B7) – Šta je i kako utiče na zdravlje kože i kose?

Biotin, poznat i kao vitamin B7, predstavlja nutrijent koji igra značajnu ulogu u održavanju zdravlja kože i kose. Ovaj vitamin je vitalan za normalno funkcionisanje metabolizma i regeneraciju ćelija, što direktno doprinosi sjaju kose i elastičnosti kože. U ovom blogu, detaljno ću pisati o tome kako nedostatak i optimalan unos biotina utiču na fizičko zdravlje i estetski izgled čoveka.

Šta je biotin (vitamin B7) i čemu sve služi?

Biotin spada u grupu B vitamina i od velike je važnosti za metabolizam masti, proteina i ugljenih hidrata. Njegova uloga u sintezi masnih kiselina doprinosi održavanju zdrave kože i vlasišta kose, dok učestvovanje u glukoneogenezi pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Osim toga, biotin je neophodan za pravilnu funkciju nervnog sistema, čime indirektno utiče na naše opšte raspoloženje i mentalno zdravlje.

Za šta je sve dobar biotin (vitamin B7)?

Zdravlje i nega kože, kose i noktiju

Kada su u pitanju koža, kosa i nokti, biotin je ključan za regeneraciju tkiva i rast ćelija, što direktno utiče na gustinu i sjaj kose, elastičnost kože i čvrstinu noktiju od čega zavisi i njihova nega i zdravlje.

Rad metabolizma

Uloga biotina u metabolizmu pomaže u efikasnijem pretvaranju hrane u energiju, čime se poboljšava celokupni energetski status organizma.

Normalna funkcija nervnog sistema

Kao suštinski faktor u produkciji neurotransmitera, biotin doprinosi održavanju funkcionalnosti nervnog sistema.

Uloga u regulaciji šećera u krvi

Pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera, što je posebno važno za osobe koje boluju od dijabetesa.

Koja hrana je prirodan izvor biotina?

Lista namirnica nije predugačka, te u nastavku izdvajam najbolje izvore ovog nutrijenta.

Riba, meso i jaja

U pitanju su namirnice bogate biotinom, stoga predlažem da ih uvrstite u ishranu kao redovan deo obroka za optimalan unos ovog vitamina.

Orašasti plodovi

Odlični izvori biotina, posebno bademi i orasi, koji pored biotina sadrže i esencijalne masne kiseline.

Povrće (karfiol, špargla, pečurke)

Ovo povrće je bogato biotinom, a pored toga sadrži i brojne druge nutrijente koji doprinose zdravlju.

Integralne žitarice

Integralne žitarice su odličan izvor biotina, vlakana, vitamina B kompleksa i minerala.

Koji su glavni simptomi deficita biotina (vitamina B7)?

Deficit biotina (vitamina B7) može proizvesti niz simptoma koji utiču na različite aspekte zdravlja, od kožnih problema do mentalnog zdravlja. Zbog njegove ključne uloge u brojnim metaboličkim procesima, simptomi njegovog nedostatka mogu biti različiti i uticati na opšte stanje organizma.

Crvenilo i dermatitis

Kožne promene su česti simptomi nedostatka biotina, i to može uključivati suvu kožu, iritaciju i pojavu ekcema.

Gubitak kose

Biotin direktno utiče na zdravlje folikula dlake, te ako primetite neobično opadanje kose, razmislite o proveri nivoa biotina i o tome da li ga unosite dovoljno kroz ishranu.

Glositis (natečenost jezika)

Ovaj simptom može biti praćen osećajem pečenja u ustima ili promenama u čulu ukusa, što može otežati konzumaciju određene hrane.

Lomljivi nokti

Slabi i lako lomljivi nokti mogu ukazati na deficit biotina. Ovaj simptom je često praćen promenama u boji ili teksturi noktiju.

Umor i mrzovolja

Nizak nivo energije i promena u raspoloženju su česti kod nedovoljnog unosa biotina, što može uticati na svakodnevne aktivnosti i opšte stanje čoveka.

Nesanica

Problemi sa spavanjem mogu biti povezani sa nedostatkom ovog vitamina, usled čega može doći do poteškoća u uspostavljanju zdravog ritma spavanja.

Početne faze depresivnih stanja

Usled nedostatka biotina često dolazi i do narušavanja mentalnog zdravlja, što se najčešće manifestuje kroz apatiju i smanjenje motivacije.

Kome je biotin najpotrebniji?

Biotin je posebno važan za trudnice, dojilje, osobe koje redovno konzumiraju alkohol ili one koji pate od digestivnih poremećaja koji ometaju apsorpciju nutrijenata. Takođe, ljudi koji prolaze kroz oporavak od dugotrajnih bolesti ili operacija mogu imati povećane potrebe za ovim vitaminom.

Koliko dnevno biotina nam je neophodno?

Preporučena dnevna doza biotina varira u zavisnosti od uzrasta, pola, zdravstvenog stanja i životnog stila. Uopšteno, odraslim osobama se savetuje unos od 30 do 100 mikrograma dnevno. Međutim, tačnu količinu bi trebalo prilagoditi individualnim potrebama. Ipak, pre suplementacije preporučujem obaveznu konsultaciju sa lekarom.

Ko sam ja?

Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, kreator i organizator dva popularna programa ishrane – “5 dana detoks program” i “Green Method“ program.

Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju značajnih informacija i znanja u oblasti nutricionizma, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, a potom sam u januaru 2014. godine osnovala Totally Wellness. Moja misija je da pomognem ljudima da uz zdravu ishranu unapređuju stil života.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Zbog čega je biotin važan?
Ključan je faktor kada je u pitanju nega kože, kose, noktiju, kao i pravilan rad metabolizma i nervnog sistema.
U kojim namirnicama se nalazi biotin?
Najbolji prirodni izvori su riba, meso, jaja, mlečni proizvodi, orašasti plodovi, povrće i integralne žitarice.
Koje su potencijalne nuspojave suplementacije biotina?
Iako je biotin generalno bezbedan, prekomerna upotreba može izazvati kožne osipe, probleme sa insulinom, ali remećenje rezultata pojedinih laboratorijskih testova.
Kakva je razlika između biotina i vitamina H?
U pitanju su isti vitamini, odnosno različiti nazivi za isti nutrijent, vitamin B7.
Koliko vremena je potrebno da biotin pokaže efekte na kosi i noktima?
Obično je potrebno nekoliko meseci redovnog uzimanja biotina da bi se videli prvi rezultati.
Može li prekomerni unos biotina biti štetan?
Dok je teško postići toksične nivoe biotina kroz ishranu, preterana suplementacija može izazvati neželjene efekte.
Da li stres utiče na nivo biotina u organizmu?
Stres može smanjiti efikasnost apsorpcije biotina, što dodatno potencira potrebu za njegovim adekvatnim unosom u periodima povećanog psiho-fizičkog napora.
Kakva je ishrana neophodna da bi se pojačao unos ovog nutrijenta?
Lista namirnica nike predgučacka. Važno je da vaša ishrana sadrži namirnice kao što su jaja, orašasti plodovi i semenke (bademi, orasi, suncokretove semenke, avokado i riba (losos i tunjevina).
Da li postoje proizvodi, odnosno suplementi ovog vitamina?
Da, postoje suplementi vitamina B7 (biotina) koji su dostupni u obliku tableta, kapsula i gumenih bombona. Ovi proizvodi se često koriste za podršku zdravlju kose, kože i noktiju.
Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 1 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.