fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 22-26.4.

Da li je suncokretovo ulje zdravo?

Verujem da mnogi od vas koriste suncokretovo ulje za pečenje, ali i kao preliv za salatu. Međutim, nije svako suncokretovo ulje isto. Njegove potencijalne koristi zavise od vrste hranljivih sastojaka koje sadrži, a ukoliko se upotrebljava u velikim količinama može negativno uticati na ljudsko zdravlje.

Različite vrste suncokretovog ulja

Suncokretovo ulje je biljno jestivo ulje, koje se ekstrahuje iz semenki suncokreta. Često se koristi u kulinarstvu zbog blagog ukusa i visoke tačke dimljenja.

Dostupno je u rafinisanoj i hladnoceđenoj formi. Budući da industrijski proizvedeno ulje prolazi kroz najmanje šest faza rafinacije u toku kojih se gube korisna svojstva ulja, savetujem vam da uvek birate nerafinisanu, hladnoceđenu varijantu.

S obzirom na tip masnih kiselina koje sadrži, suncokretovo ulje može biti visokolinolno (sastoji se od najmanje 69% linolne kiseline), visokooleinkso (sastoji se od najmanje 82% oleinske kiseline) i srednje oleinsko.

Linolna kiselina je vrsta omega 6 masnih kiselina, a olieinska kiselina je vrsta omega 9 masnih kiselina.

Omega 6 i 9 masne kiseline predstavljaju polinezasićene masti. Omega 6 masne kiseline su esencijalne, dok omega 9 telo može samo da proizvede, te se ne smatraju esencijalnim. Studije pokazuju da ukoliko se pretera sa unosom omega 6 u odnosu na druge masne kiseline, one mogu da izazovu zapaljenske procese u organizmu.

Nutritivna vrednost suncokretovog ulja

Sve vrste suncokretovog ulja sadrže 100% masti, a u svom sastavu nemaju proteina i ugljenih hidrata. S obzirom na to, suncokretovo ulje je veoma kalorično – jedna supena kašika (14 g) suncokretovog ulja sadrži 124 kalorije.

Takođe, bogato je vitaminima E i K.

Upotreba suncokretovog ulja

Rafinisane vrste suncokretovog ulja su veoma blagog ukusa, te poseduju visoku tačku dimljenja, pa se najčešće koriste za pečenje, dok se nerafinisano suncokretovo ulje može koristiti kao preliv za salatu i ima intenzivniji ukus.

Uvek vodite računa o roku trajanja.

Moguće zdravstvene koristi

Neke studije sugerišu da konzumiranje visokooleinskog suncokretovog ulja, posebno umesto zasićenih masti, može pomoći u smanjenju rizika za razvoj srčanih oboljenja snižavanjem LDL (lošeg) holesterola i podizanjem HDL (dobrog) holesterola.

Takođe, zahvaljujući velikoj količina vitamina E pozitivno utiče na nervni sistem i zdravlje mozga. Pojedina istraživanja su utvrdila da zdravi izvori vitamina E mogu usporiti napredovanje Alchajmerove bolesti.

Negativne strane upotrebe suncokretovog ulja

Suncokretovo ulje može da prouzrokuje brojne negativne efekte na čovekovo zdravlje.

Pre svega, ona ulja koja sadrže velike količine omega 6 masnih kiselina mogu uzrokovati upale u telu, koje izazivaju različite zdravstvene probleme. Zapravo, linolna kiselina pretvara se u arahidonsku kiselinu, koja potom proizvodi upalna jedinjenja.

Još jedan negativan aspekt suncokretovog ulja je njegovo oslobađanje potencijalno toksičnih jedinjenja nakon što se više puta zagreva na temperaturi od 180°C.

Prilikom kupovine suncokretovog ulja birajte nerafinisano, hladnoceđeno, visokooleinsko suncokretovo ulje.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.