Da li muškarci mogu imati menopauzu?

Mnogi muškarci srednjeg životnog doba proživljavaju muški klimaks. To znači, da baš poput žena, i muškarci mogu imati menopauzu.

”Muška menopauza” je zapravo najčešći termin za andropauzu. Ovo stanje podrazumeva promene u nivou muških hormona povezanih sa starenjem. Ista grupa simptoma poznata je i kao nedostatak testosterona, deficit androgena i hipogonadizam.

Muška menopauza uključuje pad proizvodnje testosterona kod muškaraca koji su stariji od 50 godina. Često je povezan sa hipogonadizmom, koji podrazumeva stanje smanjenog nivoa muških hormona, androgena. Androgeni imaju ključnu ulogu u razvoju i održavanju muške reproduktivne i seksualne funkcije.

Oba stanja uključuju sniženi nivo testosterona i slične simptome.

Testosteron je hormon koji se kod muškaraca proizvodi u testisima. On podstiče seksualni nagon, promene tokom puberteta, pojačava mentalnu i fizičku energiju, održava mišićnu masu, te reguliše druge ključne evolutivne karakteristike.

Muška menopauza se od ženske razlikuje na više načina. Kao prvo, ne proživaljavju je svi muškarci. Drugo, ne uključuje potpuni prekid reproduktivne funkcije. Međutim, različite seksualne komplikacije mogu nastati kao rezultat sniženog nivoa hormona.

Simptomi muške menopauze

Muška menopauza može izazvati fizičke, seksualne i psihološke probleme. Obično se pogoršavaju sa godinama. Oni mogu da uključuju:

nizak nivo energije,
depresiju ili tugu,
smanjenu motivaciju,
manjak samopouzdanja,
poteškoće u koncentraciji,
nesanicu ili poteškoće sa spavanjem,
povećanu telesnu masu,
smanjenu mišićnu masu i osećaj fizičke slabosti,
ginekomastiju ili razvoj grudi,
smanjenu gustinu kostiju,
erektilnu disfunkciju,
smanjen libido,
neplodnost.

Takođe simptomi mogu da uključuju natečene ili osetljive grudi, smanjenu veličinu testisa, gubitak malja ili povišenu temperaturu. Nizak nivo testosterona koji je povezan sa menopauzom kod muškaraca takođe je povezan sa osteoporozom. Ovo je stanje kada kosti postaju slabe i lomljive.

Promene nivoa testosterona tokom godina

Pre ulaska u pubertet nivo testosterona je nizak. Kako mušakarac polno sazreva, tako se i povećava nivo ovog hormona. Testosteron je hormon koji podstiče tipične promene koje podrazumevaju muški pubertet, kao što su:

rast mišićne mase,
rast malja na telu,
promenu glasa,
promenu seksualne funkcije.

Kako muškarac stari, nivo testosterona opada, pa tako i muškarci mogu imati menopauzu. Neke zdravstvene tegobe mogu uzrokovati raniji ili drastičniji pad nivoa testosterona.

Dijagnostikovanje i lečenje muške menopauze

Nivo testosterona može da se proveri iz laboratorijskog uzorka krvi.

Ukoliko menopauza kod muškarca ne uzrokuje ozbiljne probleme ili ne utiče na promenu stila života, lečenje nije potrebno. Najveća prepreka u lečenju muške menopauze jeste razgovor sa lekarom o simptomima. Mnogi muškarci su previše zastrašeni ili stidljivi da bi sa lekarima razgovarali o temama koje su u vezi sa seksualnim životom.

Najčešća vrsta lečenja simptoma muške menopauze je promena stila života. Lekar će vas najčešće savetovati da:

praktikujete zdravu ishranu,
redovno vežbate,
dovoljno spavate,
smanjite stres.

Ove životne navike mogu biti od koristi za sve muškarce. Nakon njihovog usvajanja, muškarci koji osećaju simptome muške menopauze, mogu uočiti dramatične promene u ukupnom zdravstvenom stanju.

Ako imate depresiju, lekar vam može propisati antidepresive i psihoterapiju.

Hormonska terapija je druga mogućnost lečenja. Međutim, to je veoma kontroverzno. Kao i steroidi koji poboljšavaju performanse, sintetički testosteron može imati štetne sporedne efekte. Ako vam lekar predloži hormonsku terapiju, uzmite u obzir sve pozitivne i negativne nuspojave, pre nego što donesete odluku.