fbpx

LETNJI GREEN METHOD 12-16.8.

Da li vitamin C može da prevenira i izleči prehladu?

Koliko puta vam je rečeno da unesete vitamin C kada ste bili prehlađeni? Sigurna sam da su vam gotovo svi u vašoj okolini ovo savetovali.

Vitamin C je predložen za lečenje respiratornih infekcija još od tridesetih godina prošlog veka. Međutim, postao je veoma popularan 1970. kada je dobitnik Nobelove nagrade dr Lajnus Poling tvrdio da uzimanje velikih doza vitamina C pomaže u sprečavanju i lečenju prehlade.

Šta vitamin C zapravo radi?

Vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi koji deluje kao antioksidans i ima ulogu u većini aspekata imunološkog sistema. Visoke koncentracije se nalaze u belim krvnim ćelijama (krvne ćelije koje se bore protiv infekcije), a niski nivoi u krvi povezani su sa oslabljenim imunitetom. Stoga se snadbevanje belih krvnih zrnaca tokom infekcije vitaminom C čini pametnom idejom.

Ali šta kažu dokazi?

Incidencija prehlade*

Sistematski pregled Cochrane (sistematski pregled primarnih istraživanja o ljudskoj zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenoj politici, međunarodno priznat kao najviši standard zdravstvene zaštite zasnovane na dokazima. Istražuje efekte intervencija za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju) tokom 2013. objedinio je 29 ispitivanja, sa ukupno 11.306 učesnika, i zaključio je da suplementacija vitaminom C ne smanjuje učestalost prehlade u opštoj populaciji. Međutim, postoje neki dokazi da dodavanje vitamina C smanjuje učestalost prehlade u posebnim uslovima odnosno u određenim grupama stanovništva.

*Incidencija: Stopa novih (ili novo dijagnostikovanih) slučajeva bolesti.

Trajanje i jačina prehlade

Uzimanje suplementa vitamina C možda neće sprečiti da se prehladite, ali može li smanjiti vremensko trajanje prehlade?

Pre svega – radi jasnoće – u studijama koje posmatraju uticaj vitamina C na trajanje i jačinu prehlade, „redovan unos“ znači da se vitamin C unosio svakog dana tokom čitavog perioda ispitivanja, a „terapeutski vitamin C“ znači da je primena počela tek nakon pojave simptoma prehlade.

U istom sistematskom pregledu Cochrane koji je gore opisan, redovna suplementacija u dozama od 1 g dnevno, smanjila je trajanje prehlade za 8% kod odraslih i 18% kod dece. Prosečno trajanje prehlade je oko nedelju dana, tako da biste na taj način mogli skratiti trajanje prehlade za oko pola dana. Vitamin C je takođe značajno smanjio ozbiljnost prehlade. Ozbiljnost je merena težinom simptoma.

Terapijska suplementacija (tj. vitamin C dat nakon što je prehlada nastupila) nije pokazala prednosti vitamina C u odnosu na placebo.

Dakle, ukratko…

Dodatak vitamina C ne sprečava prehlade u opštoj populaciji, ali postoje dokazi da redovnim uzimanjem možemo smanjiti trajanje i ozbiljnost prehlade.

Kada su u pitanju suplementi, smatram da ZDRAVA HRANA treba da bude na PRVOM MESTU. To znači da ako možete da unesete vitamin C kroz ishranu, te nemate problem sa apsorpcijom hranljivih sastojaka, mala je verovatnoća da ćete imati potrebu za suplementacijom. Naravno, postoje izuzeci, ali za većinu zdravih pojedinaca uravnotežena ishrana bi trebalo da obezbedi sve potrebne hranjive sastojke.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.