Dijeta protiv raka

Svake godine u Srbiji od raka oboli oko 36.000 ljudi, a umre oko 19.000 pacijenata. Po statistici, maligne bolesti su jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja kod nas, što ističu rezultati projekta Srpskog lekarskog društva (SLD) „Onkologija u Srbiji – znanjem protiv malignih bolesti“. Nažalost, budućnost nam nosi još nezgodnije brojke, te se nagoveštava da će jedna od tri osobe bolovati od kancera. Dijeta protiv raka vam može biti od pomoći u prevenciji različitih oblika kancera.

Mnogi od nas su pokazali da ova bolest može da se preživi uz promenu ishrane i životnog stila. Ukoliko se vi illi neko vama blizak trenutno nalazi na putu izlečenja, savetovala bih da detaljno pročitate ovaj blog i uvedete sve navedene namirnice u svakodnevnu ishranu. Ove preporuke su rezultat mog dugogodišnjeg istraživanja u cilju otkrivanja koja hrana je najdelotvornija u zaštiti i borbi protiv kancera.

1. Lisnato zeleno povrće

Zeleniš je kamen temeljac zdrave ishrane, jer je izuzetno bogat vitaminima, mineralima, antioksidansima i enzimima, i ujedno sadrži veoma nizak broj kalorija. Zeleniš svih vrsta – spanać, kelj, prokelj, blitva, rimska salata, rukola i ostalo zeleno lisnato povrće bogato je antioksidansima koji su poznati u borbi protiv raka i drugih teških bolesti, a pored toga sadrže gvožđe i beta-karoten (vrsta vitamina A). Prirodni su izvor glukozinolata, takođe sadrže antibakterijska i antivirusna svojstva, deaktiviraju kancerogene ćelije, i sprečavaju stvaranje tumora i metastaza.

Izotiocijanati (ITCS) se nalaze u zelenišu, sačinjeni su od glukozinolata, pomažu detoksikaciju tela na ćelijskom nivou. Dodajte pregršt lisnatog zeleniša uz ručak i večeru da biste povećali unos hranljivih materija. Sokovi od povrća se veoma lako vare, i ukoliko želite da počnete da ih pravite, vodite se time da ih pravite tako što ćete cediti / blendirati tri vrste povrća i jednu vrstu voća, koristeći limun kao neutralni sastojak koji se dodaje svim sokovima / smutijima. Kao primer koristite smutije od povrća iz moje elektronske knjige „20 Totally Wellness smutija“.

2. Kruciferno povrće

Brokoli, karfiol, kelj, rotkvice, rukola, kupus i prokelj su poznati kao snažni borci protiv raka i oni su puni vitamina C. Skoro svi članovi porodice Brassica krucifernog povrća su bogati hranljivim materijama i izvori su fitohemikalija pod nazivom izotiocijanati, koji su vezani za prevenciju raka. Pored izotiocijanita, kruciferno povrće sadrži dve vrste jakih antioksidanasa i enzima koji štite strukturu DNK. Uključite tri obroka dnevno koji se sastoji od krucifernog povrća kao i drugih vrsta povrća korisnih za smanjenje rizika od raka, uključujući luk, tikvice, špargla, artičoke, paprike, šargarepe i cvekle.

3. Bobičasto (šumsko) voće

Ovo voće spada u najbogatije izvore antioksidantne hrane na svetu. Borovnice, maline, kupine, trešnje, jagode, godži bobice, kamu kamu, mogu biti uvrštene u brojne recepte, a njihova primena omogućiće vam odličan izvor vitamina C, A, kao i odličan antivirusni / antifugalni agent za dizanje imuniteta. Šumsko voće je posebno bogato proantocijanidima, koji sadrže antiaging karakteristike. Visok nivo fenola, zeoksantina, likopena, kriptoksantina i luteina. Manje poznata “superhrana” dud, kamu kamu i godži bobice već stotinama godinama se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini za jačanje imuno sistema i podizanje energije, pa zbog toga potražite ove tri biljke u formi praha ili sušeno voće u prodavnicama zdrave hrane.

4. Žuto i narandžasto voće i povrće

Ono sadrži prirodne biljne pigmente karotenoide. Beta-karoten u krompiru, bundevi, šargarepi se pretvara u vitamin A koji pomaže u održavanju zdravih očiju, smanjuje rizik od raka, srčanih bolesti, podiže imunitet. Svetli pigmenti koji se mogu naći u biljnoj hrani bogat su izvor fitohemikalija, posebno karotenoidnih antioksidanasa. Ovo je razlog zbog čega biste trebali da jedete voće i povrće “duginih boja” i da ih tako poslažete u svom tanjiru. Karotenoidi (alfa-karoten, beta-karoten, likopen, lutein, kriptoksantin) su derivati vitamina A koji se mogu pronaći u mnogim vrstama citrusnog voća, slatkom krompiru, bobičastom voću, bundevama, tikvama i drugoj biljnoj hrani.

Jedan od najistraženijih karotenoida je bata karoten. To je esencijalni nutrijent za jačanje imuno sistema, za detoksikaciju, zdravlje jetre, borbu protiv kancera kože, očiju i organa. Kada je reč o povrću bogatom ugljenim hidratima studije pokazuju da kompleksni ugljeni hidrati, uključujući slatkio krompir, šargarepe, cveklu, kao i žitarice celog zrna, ove namirnice smanjuju rizik od brojnih vrsta kancera, posebno kancera organa gornjeg dela digestivnog trakta. Razlog tome je i količina billjnih vlakana, ali istraživanja se i dalje vrše kako bi sa sigurnošću naučnici mogli da potvrde benefit ovih namirnica vezanih za lečenje i prevenciju kancera.

5. Sveže bilje i začini

Kurkuma, koja sadrži aktivni sastojak kurukmin, dokazano je da smanjuje veličinu tumora i utiče na borbu protiv kancera debelog creva i dojki. Zajedno sa upotrebom bibera, pojačava se apsorpcija kurkume i time smanjujemo zapaljenski proces u organizmu. Potrudite se da unosite kurkumu svakodnevno u toku kuvanja, u vidu suplementa, i pravite napitke koji sadrže kurkumu. Npr. Kurkuma limunada (⅓ kašičice kurkume, ⅓ kašičice cimeta, ¼ isceđenog limuna, 1/5 kašicice bibera i 2dl tople vode). Pored kurkume značajni začini za upotrebu u borbi i prevenciji protiv kancera su cimet, biber, kari, beli luk i drugi. Od svežeg bilja preporučuje se da koristite đumbir, svež beli luk, majčinu dušicu, ruzmarin, origano, bosljak, peršunov list, korijander itd. – koje možete koristiti kao dodatak sokovima, smutijima, dresinzima i svim ostalim receptima.

6. Koštunjavi plodovi i semenke

Čia i laneno seme predstavljaju nutrijentno najbogatije semenke na svetu. Bogate su biljnim vlaknima, omega 3 masnim kiselinama i brojnim minetralima. Konopljine, susamove, bundevine i suncekretove semenke su takođe delotvorne i pružaju koristi zahvaljujući masnim kiselina. Isto tako i orasi i lešnici. Potrudite se da svakodnevno uvrstite ove namirnice u svoju ishranu.

8. Zdrava nerafinisana ulja (kokosovo, laneno i maslinovo)

Da li ste znali da mozak i nervni sistem kontrolišu funkciju celog tela i da je otprilike 60% sačinjeno od masnih kiselina? Problem je što danas većina konvencionalno procesovanih masti i ulja predstavlja hidrogenizovana ulja, koja su sposobna da unište membrane naših ćelija time vodeći do bolesti. Rafinisana ulja i masti stvaraju probleme u čitavom telu, snižavajući imuni sistem, a povećavajući zapaljenske procese. Zamenite rafinisana i hidrogenizovana ulja, kao i transmasti kvalitetnim uljima uključujući laneno, ekstra devičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje itd. Ova ulja su zdrava za naš digestivni trakt, jačaju imuni sistem, a jačaju i naše ćelije.

9. Pečurke

Dijeta protiv raka podrazumeva i pečurke. Pečurke spadaju u hranu koja je pri vrhu liste u borbi protiv kancera. Ove namirnice korišćene su stotinama godinama unazad jer su prepoznate kao namirnice koje jačaju imuni sistem i regenerišu ćelije. Neke od najpoznatijih su shiitake, reishi, majitake, i dr. Pečurke se mogu koristiti sveže, sušene ili u vidu suplemenata.

10. Čajevi

Studije pokazuju da je delotvornost čajeva od velike koristi u lečenju kancera, kao i mnogih drugih bolesti i stanja. Kao glavni uzrok smrtnosti od kancera predstavlja širenje metastaza. Čaj koji dokazano deluju u borbi protiv ove bolesti je zeleni čaj. On sadrži polifenole, koji inhibišu rast i širenje kancera. Čajevi koji se dobijaju od biljke Camellia sinensis se često koriste u svetu, a tu spadaju zeleni, crni i oolong čaj. Jedan od najpopularnijih vrsta zelenog čaja, po svom antikancerogenom dejstvu, je matcha zeleni čaj. On sadrži najviši procenat polifenola koji su 25 do 100 puta efektivniji od vitamina C i E u prevenciji i lečenju kancera.

Da li ste čuli za BELhospice?

BELhospice je jedina specijalizovana dobrotvorna organizacija u Srbiji koja već 13 godina potpuno besplatno pruža palijativno zbrinjavanje onkološkim pacijentima i njihovim porodicama na teritoriji Beograda. Uspešnom radu centra doprinose lekari, medicinske sestre, psihosocijalni tim i volonteri, a pored pomoći pacijentima i njihovim porodicama, centar organizuje i redovne edukacije javnosti i volontera.  Sve usluge BELhospice centra su u potpunosti besplatne za pacijente i njihove porodice, a organizacija se finansira putem donacija i organizovanjem humanitarnih događaja u toku godine. U novembru 2015. godine BELhospice je počeo kampanju za izgradnju prvog stacionarnog hospisa u Srbiji koji će pacijentima pružiti najviši nivo usluga palijativnog zbrinjavanja. Ukoliko ste u mogućnosti uključite se. Ova organizacija pruža sveobuhvatnu podršku i specijalizovane usluge onkološkim pacijentima u odmaklim fazama bolesti i članovima njihovih porodica. Posvećen je razvoju palijativnog zbrinjavanja na nacionalnom i regionalnom nivou kroz edukaciju profesionalaca i javnosti, savetovanje i saradnju sa nadležnim institucijama na unapređenju legislative.