Fizička aktivnost kod kuće

U ovo izazovno vreme važno je voditi računa o zdravlju – i fizičkom i mentalnom! Šaljem mnogo ljubavi svima vama i nadam se da ćete vi i vaše porodice ostati dobro. Trenutno sam u izolaciji kod kuće i dajem sve od sebe da ostanem pozitivna. Koliko god kliše zvučalo, fokusiranje na pozitivne stvari zaista mi pomaže da se osećam manje stresno ili zabrinuto zbog trenutne situacije. Stoga, da bih vam pomogla da lakše prebrodite ovaj period, delim sa vama savete kako ostajem u formi i kako izgleda moja  fizička aktivnost kod kuće.

1. Zagrejte se

Kada vežbate kod kuće, primamljivo je preskočiti zagrevanje i odmah započeti trening. Međutim, savetujem vam da to izbegavate. Zagravanje mišića pre vežbanja je izuzetno važno jer na taj način umanjujete mogućnost povreda tokom treninga. Počnite sa dinamičnim istezanjem. Ovaj deo bi trebalo da traje samo pet minuta.

2. Fokusirajte se na formu vežbi

Fizička aktivnost kod kuće neće imati efekta ukoliko vežbe ne radite pravilno. Zato se fokusirajte na izvođenje vežbi i trudite se da ih uradite baš kao što to radi trener kojeg pratite preko aplikacije ili video snimka. Pravilnim izvođenjem vežbi izbeći ćete povrede i izvući maksimum iz treninga.

3. Odaberite trening koji volite

Sada je pravi trenutak da odaberete vežbe koje volite i u kojima istinski uživate. Ja volim HIIT treninge, ali takođe uživam u jogi i pilatesu, pa redovno menjam ove stilove. Razmislite o tome kakve pokrete volite i potrudite se da ih uključite u svakodnevni život kod kuće. Videćete, vežba će postati nešto čemu se radujete!

4. Istegnite se nakon treninga

Istezanje nakon vežbanja od suštinske je važnosti za dobar trening. Fokusirajte se na mišiće koje ste koristili tokom vežbanja kako biste ih istegnuli i olabavili, sprečavajući grčeve i povrede. Istezanje vam takođe pomaže i da se brže oporavite i opustite, vraćajući vam nivo kortizola i adrenalina u normalu.

5. Nakon treninga pojedite obrok bogat proteinima

Konzumiranje adekvatne količine proteina nakon vežbanja pružiće telu aminokiseline koje su mu potrebne da popravi i obnovi mišiće. Preporučuje se da vrlo brzo nakon vežbanja konzumirate 0,14-0,23 grama proteina po kilogramu telesne mase. Popijte proteinski šejk, pojedite nemasno meso ili ako praktikujete biljnu ishranu odaberite biljne izvore proteina poput leblebije, graška i drugih vrsta mahunarki.