Gde kupovati zdravu hranu?

U današnje vreme hranu možete da kupite gotovo na svakom ćošku, međutim to vam nikako ne bih preporučila. Da biste znali kakvog su kvaliteta namirnice koje unosite u organizam, potrebno je da znate gde i od koga možete da ih nabavite. Da bih vam olakšala potragu, odlučila sam da napišem blog o tome gde kupovati zdravu hranu.

1. Prodavnice zdrave hrane

Brojne namirnice karakteristične za zdravu ishranu mogu se pronaći u specijalizovanim prodavnicama koje se posebno brinu o njihovom asortimanu. Ukoliko nameravate da se opskrbite žitaricama, mahunarkama, algama, prirodnim zaslađivačima, nerafinisanim uljima, različitim vrstama sirćeta, brojnim biljnim čajevima, tinkturama, prirodnom kozmetikom, biljnim proizvodima karakterističnim za vegansku ishranu, supernamirnicama i drugim dodacima ishrani koje često ne možete pronaći u standardnoj ponudi supermarketa, posetite prodavnice zdrave hrane. Nažalost, veoma često smo svedoci toga da zarad profita ove prodavnice u svoju ponudu uključuju i nezdrave grickalice i slatkiše, kao i sokove zaslađene veštačkim zaslađivačima, ali i paštete i druge proizvode koji definitivno ne bi trebalo da budu deo njihovog asortimana.

2. Supermarketi

U supermarketima možete pronaći široku lepezu proizvoda, počevši od svežeg voća i povrća koje je prošlo kontrolu kvaliteta, do proizvoda koji se uklapaju u svaki segment ishrane ljudi, sa kratkim i dugim rokom trajanja. Ono što je karakteristično za kupovinu u ovim objektima je to što često morate biti ,,detektivi” i istražiti deklaracije vaših omiljenih proizvoda kako biste bili sigurni da kupujete kvalitetnu hranu.

3. Pijaca

Pijace predstavljaju sjajne izvore svežih sezonskih namirnica poput voća, povrća, jaja, domaćih mlečnih proizvoda, ribe, mesa, začinskog bilja i samih začina. Negativnu stranu kupovine na pijacama predstavlja činjenica da veoma često ne možete sa sigurnošću tvrditi da je poreklo namirnica domaće. Ipak, to može biti povod da bolje upoznate prodavce na omiljenim tezgama i sa njima uđete u dijalog o načinu uzgoja i kvalitetu ponuđenih namirnica.

4. Piljarnice

Iako ih nema na svakom koraku kao što je slučaj sa supermarketima, piljarnice predstavljaju sjajna mesta koja u svojoj ponudi imaju široku lepezu svežih lokalnih i egzotičnih namirnica, u koje najpre ubrajamo voće i povrće, a potom i ulja, sirća, začine, začinsko bilje, koštunjave plodove i semenke, mahunarke i druge namirnice i proizvode koji se koriste u svakodnevnoj ishrani ljudi.

Još ovakvih saveta potražite u mojoj knjizi ”Vodič za kupovinu hrane”. Na ovom linku možete da nabavite svoj primerak.