fbpx

LETNJI DETOKS PROGRAM 22-26.7.

5 prirodnih zaslađivača koje koristim

Rafinisani šećer kao i druge industrijski dobijene zaslađivače u potpunosti sam izbacila iz ishrane pre više od 13 godina, jer dokazano štetno deluju na čovekov organizam. Naime, veštački zaslađivači uništavaju ćelije imunološkog sistema, povećavaju kiselost organizma i mogu uzrokovati brojne bolesti. Osim što ih ne koristim prilikom pravljenja poslastica, izbegavam i sve industrijske proizvode koji ih sadrže. Naime, evo 5 prirodnih zaslađivača koje koristim danas.

Šećer jeste pogonsko gorivo ćelija i kao takav nam je potreban za normalno funkcionisanje organizma, ali ne onaj koji se nalazi u industrijski proizvedenim namirnicama, već šećer koji se hemijskim metaboličkim procesima oslobađa iz namirnica kao što su složeni ugljeni hidrati.

Budući da ja, kao i svi ostali, volim da, s vremena na vreme, pojedem nešto slatko pronašla sam prirodne alternative veštačkim zaslađivačima koje i vama preporučujem.

Kokosov šećer

Dobija se iz nektra kokosovog cveta koji se suši, a zatim melje u prah. Potpuno je prirodan i ne sadrži aditive niti bilo koje druge hemikalije. Budući da ima ukus karamele odličan je sastojak svih poslastica. Ima nizak glikemijski indeks, te sprečava nagle skokove šećera u krvi. Obiluje brojnim vitaminima i mineralima, poput vitamina grupe B, kalijuma i kalcijuma. Možete ga pronaći u svim dobro opremljenim prodavnicama zdrave hrane i supermarketima.

Agava sirup

Dobija se iz lišća biljke agave. Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, mogu ga koristiti i dijabetičari. Međutim, pošto se u većoj meri, gotovo 90 %, sastoji od fruktoze, ne bi trebalo preterivati sa njegovom upotrebom. Tečan je i veoma sladak, te se koristi u manjoj meri nego drugi zaslađivači. Potražite ga u svim dobro opremljenim prodavnicama zdrave hrane.

Javorov sirup

Dobija se posebnim načinom prerade iz kore drveta javora. Potpuno je prirodan i ne sadrži aditive niti bilo koje druge hemikalije. Tamne je boje i intenzivno slatkog uskusa. Koristi se u kulinarstvu za pravljenje slanih i slatkih jela. Za razliku od ostalih prirodnih zaslađivača javorov sirup je najskuplji.

Sirovi organski med

Jedan o 5 prirodnih zaslađivača koje koristim je sirovi organski med. Na našim prostorima pčelinji nektar se najčešće koristi kao prirodni zaslađivač. Veoma je sladak i odlična je zamena za šećer. Međutim, istraživanja pokazuju da je dve trećine meda na našem tržištu neispravno. Baš zbog toga prilikom kupovine birajte sirovi organski med. On sadrži brojne vitamine i minerale, kao i razne druge hranljive materije koje su pogodne za lečenje brojnih zdravstevnih tegoba.

Pirinčani slad

Takođe spada u prirodne zaslađivače jer ne sadrži hemikalije. Dobija se modifikacijom skorba iz kuvanog pirinča pomoću enzima, na način da se skrob razlaže na jednostavnije šećere. Za razliku od nekih zaslađivača pirinčani slad ne menja ukus jelu. Sadrži vitamine B grupe kao i brojne minerale. Potražite ga u svim bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.