fbpx

LETNJI DETOKS PROGRAM 22-26.7.

Hidratacija tokom leta

Hidratacija je neophodna za metabolizam i normalne fiziološke funkcije, naročito leti kada telo dodatno gubi tečnost kroz znojenje. Pre svega, vodom unosimo esencijalne materije poput kalcijuma i magnezijuma, a izbacujemo toksine iz vitalnih organa. Hidriranjem organizma održavamo normalnu telesnu temperaturu i pritisak.

Dehidracija može imati ozbiljne zdravstvene posledice, koje možemo izbeći unosom dovoljne količine vode. Koliko ćemo vode popiti zavisi od više faktora, ali preporučena dnevna doza iznosi oko 2 litre (osam čaša dnevno).

Hormoni hipotalamusa utiču na osećaj žeđi, a najmoćniji hormonski stimulus za žeđ je angiotenzin II, koji se stvara kada bubrezi izlučuju enzim renin, kao odgovor na hipotenziju odnsono nizak krvni pritisak.

Osim toga, povećana potreba za tečnošću može se javiti tokom PMS-a zbog dodatnog lučenja estrogena i progesterona.

U ovom blog postu vam pišem o načinima na koje možete da ostanete hidrirani tokom leta, kada su temperature izuzetno visoke.

Kako da ostanete hidrirani tokom leta

1. Pijte vode tokom celog dana

Trudite se da kod sebe uvek imate flašicu vode, te da organizam hidrarate tokom celog dana. Naime, voda podstiče prirodnu detoksikaciju organizma, odnosno pomaže prilikom izlučivanja štetnih materija iz tela kroz urin.

2. Birajte prirodne sokove i smutije bez dodatog šećera

Kupovni sokovi u većini slučajeva nisu dobar izbor jer sadrže brojne veštačke dodatke, arome i zaslađivače, a najviše rafinisanih šećera koji, dokazano, imaju brojne negativne aspekte po čovekov organizam. Zato vam predlažem da umesto njih pijete vodu, biljne čajeve i prirodne sokove, koje sami možete da pravite ceđenjem ili blendiranjem voća i povrća. Čajevi poput čaja od kamilice, nane, te različitih vrsta zelenog čaja hidriraju organizam, poboljšavaju probavu, umanjuju nadutost, te podstiču prirodnu detoksikaciju organizma.

3. Izbegavajte alkohol

Alkohol je diuretik i utiče na izbacivanje tečnosti iz organizma. Zapravo, uzrokuje da bubrezi otpuštaju više vode kroz urin, nego što bi to inače činili. Dakle, ne gubite vodu samo kroz znoj (od vrućine), već i kroz urin, što vas može dehidrirati, ali i umanjiti mogućnost da se rashladite.

Dehidracija može izazvati neželjene efekte kao što su glavobolja i grčevi u mišićima, ali može uzrokovati i ozbiljne zdravstvene tegobe poput toplotnog udara.

4. Jedite sveže voće i povrće

Trudite se da tokom leta jedete što više svežeg voća i povrća. Ono je lako svarljivo i često sadrži mnogo vode. Salate i druga jela bogata sezonskim plodovima pružiće vam osećaj lakoće i hidratacije. Birajte lubenice, jagode, paradajz, spanać, krastavac i brojne druge namirnice.

5. Konzumirajte nemasno meso

Telu je potrebno mnogo više vremena da svari masti, kao i veći sadržaj soli, što povećava rizik za dehidraciju. Zato se trudite da tokom leta konzumirate nemasnu hranu, naročito nemasno meso, kao što su piletina, ćuretina i riba.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 1 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.