Intervju sa Marijom Vidanović

Marija Vidanović, po struci grafički dizajner, sa jogom se prvi put susrela 2012. godine. Prateći unutrašnji osećaj i želju da uči o razvoju duha i tela, od tada se sa velikom strašću i ljubavlju posvećuje radu na sebi kroz joga praksu. Za nju je joga put ka prihvatanju i ljubavi. Istovremeno i način da ispolji svoju kreativnost, održava fižičko zdravlje, pozitivan stav i pristup prema životu. U nastavku vam donosim intervju sa Marijom Vidanović.

Kao licencirani instruktor obučen od strane Joga Saveza Srbije, svakodnevno nastavlja da uči, raste i razvija se na duhovnom, emotivnom i fizičkom nivou. Pročitajte kako izgleda njen tipičan dan. Obećavam vam da je Intervju sa Marijom Vidanović izuzetno interesantan.

Kako izgleda tvoj tipičan dan?

Dan mi uglavnom počinje u 7.30 i nakon laganog doručka odlazim na čas Ashtanga Yoge, ili vežbam kod kuće u zavisnosti od rasporeda za taj dan. Posle toga pripremam “pravi” doručak i ostale obroke za taj dan. Nakon toga uglavnom par sati provedem kod kuće i uz lap top, praveći program za sledeći čas koji vodim ili pišem neki tekst za blog. Često i samo čitam knjige kako bih dobila inspiraciju. Posle podne u zavisnosti od rasporeda imam grupne ili personalne časove. Truim se da veče posvetim prijateljima i ljudima koje volim, ali i sebi.

Koliko vremena posvećuješ kuvanju?

Kuvam svakog dana jer volim da sve što jedem bude sveže i zdravo. Uglavnom pripremam hranu koja se ne obrađuje previše, pa mi kuvanje ne oduzima puno vremena. Često mi je dovoljno nešto više od sat vremena da pripremim sve obroke, ispečem hleb i pripremim užine. Ako imam malo više vremena volim da isprobam neke nove stvari. Omiljena mi je priprema slatkiša koji su bez šećera i često sirovi.

Šta obično doručuješ, ručaš i večeraš?

Za doručak često jedem jaja uz sir i neku salatu, ponekad projice sa heljdinim i kukuruznim brašnom i sirom, bezglutenske pogačice od heljde sa humusom. Od kako sam izbacila gluten iz ishrane, ovsenu kašu sam zamenila kašom od kinoe sa voćem i kakaom. Uz doručak obavezno ide neki sveže ceđeni sok, od grejpfruta, limuna ili narandže. Za ručak najčešće pripremam pileće belo meso ili ribu uz pirinač ili kinou sa dosta povrća (brokoli, tikvice, blitva, paprika i šargarepa su najčešće u tanjiru). Ponekad meso zamenim pečurkama, leblebijom. Kada sam raspoložena da eksperimentišem i imam malo više vremena pripremam razne musake sa povrćem i sirom. Večera bude slična ručku, ali sa manje ugljenih hidrata, salata ili supa.

Omiljeni recept u poslednje vreme?

U poslednje vreme kinoa mi je omiljena namirnica jer je nutritivno bogata a ne sadrži gluten i sa njom dosta eksperimentišem. Pripremam je kao dodatak salatama, prilog uz povrće i meso ili “slatku” varijantu koju jedem za doručak ili užinu. Priprema se vrlo jednostavno. Skuvam 50g kinoe, dodam malo stevie, kokosovog ulja i kakaa. Dok je jos topla prelijem sa pola šolje bademovog mleka i poklopim na kratko da kinoa upije mleko i ostale sastojke. Ako mi je to obrok, dodam još pola banane i šaku badema ili neko dugo voće (maline, izrendanu jabuku, kikiriki). Skoro sam otkrila jedan jednostavan recept za brownie bez šećera i obozavam ga!

Kafa ili čaj?

Čajeve pijem skoro svakodnevno i tokom cele godine. Omiljen mi je zeleni čaj sa malo limuna, čaj od đumbira a u kući uvek imam biljne čajeve kamilice, nane i majčine dušice koje rado pijem uveče. Volim ponekad da popijem i kafu ali nemam potrebu da je pijem svakodnevno. Ako je pijem, pijem je sa mlekom ili latte.

Koliko si fizički aktivna?

Vežbam 6 dana nedeljno, nekad i dva puta u toku dana a jedan dan u nedelji odmaram i to je uglavnom nedeljom ako mi raspored to dozvoljava. Posvećena sam vežbanju Ashtanga Yoge, ali ako osetim da mi je telo previše umorno, zamenim taj čas Hatha Yogom i laganijim istezanjem kako bi mi se mišići brže oporavili. Puno vremena provodim napolju i koliko god mogu prirodi, a pogotovo od proleća do jeseni. Ove godine sam taj period provela na moru uz jutarnje časove Yoge na otvorenom, česte hiking ture i jedrenje. To je za mene savršena kombinacija.

Kako se opuštaš nakon stresnog dana?

Mogu da kažem da nemam stresan dan skoro nikada, ali bez obzira na to svako veče odvojim pola sata za sebe. Upalim sveču, mirisni štapić i meditiram barem 20 minuta. Meditacija mi pomaže da bolje osluškujem sebe i potrebe svog tela, ali i da pročistim misli. Na taj način kao da svakodnevno gradim dobar odnos sa sobom, pa u svakom trenutku mogu lakše da donosim odluke i više sam fokusirana. Kada poznajemo sebe, svoje telo i um, mislim da i u nekim stresnim situacijama možemo da budemo van toga, samo da posmatramo.

Za koje užine se opredeljuješ kada putuješ?

Orašasti plodovi, suvo voće, jabuka ili banana. Ako znam da ću više sati provesti van kuće, ponesem obrok sa sobom koji bih inače jela tog dana.

Tvoj moto

“Where focus goes, energy flows”. Sjajna rečenica Tonija Robinsa koja me neiscrpno inspiriše i vraća u sadašnji trenutak! Ako želimo da postignemo izvanredne rezultate i budemo ispunjeni u onome što radimo, našoj karijeri ili misiji, moramo da se fokusiramo na ono što nam je stvarno važno, da stvorimo kristalno jasnu viziju gde želimo da idemo. Tek kada imamo jasan rezultat ili viziju i dosledno smo fokusirani na nju, to bukvalno menja naše odluke, ponašanje i daje nam putokaz da svakodnevno preuzimamo male korake koji će nas dovesti do rezultata. Čak i kada ne izgleda tako, treba vratimo fokus na ono što nam je stvarno bitno i sigurno smo na pravom putu.

Marija Vidanović – Instagram