Jefimija Janković

Ukoliko ste ispratili prošle Healthy You intervjue, imali ste priliku da čitate odgovore ljudi čija je profesija usko povezana sa brigom o zdravlju ili nekom vrstom fizičke aktivnosti. Međutim, sa ovim intervjuom pravim presedan, jer sam pozvala u goste ženu koja je u prethodnoj godini bila jedna od najaktivnijih pratilaca na mojoj Facebook stranici. Njeno ime je Jefimija Janković. Rođena je 04.01.1977. godine u Beogradu, gde živi i radi. Po struci je diplomirani inženjer informatike i elektronskog biznisa. Pročitajte šta je Jafimija Janković rekla o motivaciji i svom stilu života.

Reci nam nešto više o sebi?

Radim u Banci Poštanska štedionica u Beogradu. Pre 4 godine sam počela da se gojim. Nisam se uopšte kretala, a jela sam iste količine hrane, kao i dok sam bila fizički aktivna. Tada sam se odlučila na promenu i počela sa treninzima tabate.

Šta te je inspirisalo da unaprediš svoj životni stil i zbog čega?

Kako sam se za manje od dve godine ugojila 20kg, morala sam da promenim stil i način života. Bilo mi je potrebno da se pokrenem. U tome mi je mnogo pomoglo što sam počela da treniram tabatu, koja predstavlja visoko intenzivan trening u trajanju od 45 minuta aktivnog vežbanja.

Šta te motiviše da ne odustaneš?

Rezultati su bili vidljivi gotovo odmah. Bila sam pozitivnija, puna energije. Počela sam da mršavim, što mi je i bio cilj. Upoznala sam nove ljude koji su mi pružali podršku sve vreme, ali bih naglasila da mi je najveća podrška bila moja porodica. Pored tabate, kad ugrabim vreme idem na bazen, pa se desi da odplivam 2 km u cugu. Naravno, nije dovoljno samo vežbati, već je ishrana takođe jako bitna. Ja sam se odlučila keto dijetu 5+2, što znači 5 dana unosa proteina bez ugljenih hidrata i 2 dana kombinacije ove dve grupe namirnica.

Kako pronalaziš vreme za svakodnevno vežbanje i pored brojnih obaveza?

Ako nešto stvarno želis, onda i nađes način kako to da ostvariš. Ako nešto dovoljno ne želis onda tražiš izgovore.

Tvoje 3 omiljene zdrave užine?

Moje tri omiljene užine su: proteinske štanglice, proteinske kuglice koje sama pravim, kao i limun koji volim da jedem bez ičega.

Šta bi poručila onima koji često odustaju od redovne fizičke aktivnosti jer gube motivaciju?

Čovek je stvoren kao aktivno biće. Krenite makar sa brzom šetnjom u trajanju od jednog sata i videćete koliko je jednostavno. Sigurno ćete biti raspoloženiji.

Tvoj moto?

Budite kao voda. Voda uvek pronađe put do mora.