fbpx

LETNJI GREEN METHOD 12-16.8.

Kafa bez kofeina – da ili ne?

Bez obzira na to što kafa ima dokazane pozitivne efekate na čovekovo zdravlje, velika količina kofeina u njoj može da prouzrokuje razne tegobe, zbog čega većina stručnjaka ne preporučuje više od jedne do dve šolje ovog aromatičnog napitka dnevno. U ovom blogu govorim o tome na koji način kafa bez kofeina utiče na čovekov organizam. 

Naime, kofein je jedan od prirodnih stimulansa koji direktno utiče na centralni nervni sistem, a poznat je i kao faktor koji izaziva promene u genetičkom materijalu.

Ukoliko u potpunosti želite da izbacite kofein, a niste spremni da se odreknete ovog toplog napitka, običnu kafu možete zameniti onom koja ne sadrži kofein ili čajevima koji sadrže kofein u manjoj meri, kao što je zeleni ili crni čaj. Šta se zapravo podrazumeva pod kafom bez kofeina, kao i koje su njene dobre, a koje loše strane pročitajte u nastavku.

Šta je kafa bez kofeina i kako se pravi?

Ova vrsta kafe dobija se iz zrna biljke kafa iz kojih je prehodno eliminisano gotovo 97 % kofeina. To zapravo znači da i kafa bez kofeina zadrži malu količinu ovog alkalodia. Šolja bezkofeinske kafe ima 0 – 7 mg ove supstance.

Postoji više metoda dekofeinizacije, a u današnje vreme većina uključuje vodu, organske rastvarače i ugljen-dioksid. Proces izgleda ovako:

– zrna kafe potapaju se u vodu ili se izlažu pari, na temperaturi između 70 i 100 stepeni
– zatim se podvrgavaju dejstvu hemikalija (to mogu biti ugljen-dioksid, ulje kafe, etil-acetat, metilen-hlorid, rastvarači)
– zrna se potom vade iz tečnosti bogate kofeinom
– tečnost bez kofeina se vraća u zrna kako bi im se povratio ukus izgubljen prilikom ekstrakcije
– zrna bez kofeina su potom spremna za sušenje i prženje

Nutritivna vrednost kafe bez kofeina trebalo bi da bude gotovo ista kao i nutritivna vrednost kafe koja ga sadrži. Međutim, miris i ukus su malo blaži.

Kafa bez kofeina je puna antioksidanasa i hranljivih sastojaka

Kafa bez kofeina sadrži antioksidanse poput hlorogenske kiseline i drugih polifona koji neutrališu slobodne radikale, a time smanjuju oksidativna oštećenja i pomažu u lečenju brojnih zdravstvenih tegoba kao što su bolesti srca, rak i dijabetes tipa 2.
Bogata je i hranljivim materijama. Jedna šolja kafe bez kofeina sadrži  2.4 % preporučenog dnevnog unosa magnezijuma, 4.8 % kalijuma, 2.5 % niacina i vitamina B3.

Lekovita svojstva bezkofeinske kafe

Iako prekomerna upotreba ovog napitka može biti opasna po zdravlje, kafa poseduje i brojna lekovita svojstva koja se uglavnom prepisuju antioksidansima i drugim aktivnim supstancama. Međutim, teško je odrediti specifične efekte kafe bez kofeina, koje regularna kafa nema. To je zato jer se većina istraživanja o kafi ne bavi kafom bez kofeina u zdravstvenim okvirima, već samo ispituje njene socijalne efekte.

Dijabetes tipa 2, funkcija jetre i prerana smrt

Ispijanje kafe, kako obične, tako i one bez kofeina, povezano je sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2. Šolja kafe dnevno može smanjiti rizik od dobijanja ove bolesti do 7 % što ukazuje na to da su drugi elementi, a ne kofein za to zaslužni. Prema jednom istraživanju kafa bez kofeina pozitivno utiče i na funkciju jetre jer snižava nivo insulina. Osim toga, ispijanje ove kafe povezano je i sa smanjenim rizikom od prerane smrti, kao i dobijanja moždanog udara i srčanih bolesti.

Degenerativne promene

I jedna i druga vrsta kafe imaju pozitivne efekte na mentalnu degeneraciju povezanu sa starenjem. Pojedine studije su dokazale da kafa bez kofeina može da zaštiti neurone u mozgu. Zahvaljujući hlorogenskoj kiselini pomaže u sprečavaju neurodegenerativnih oboljenja poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Redukovanje simptoma gorušice i smanjen rizik od razvoja raka

Prekomerna upotreba i jedne i druge vrste kafe može prouzrokovati gorušicu. Međutim mnoga istraživanja pokazala su da kafa bez kofeina izaziva značajno manje kiseline nego regularna. Pored toga, jedna do dve šolje bezkofeinske kafe dnevno smanjuje rizik od razvoja karcinoma rektuma do 48 %.

A ako mene pitate da li pijem kafu, moj odgovor je ne. Ne prija mi. Međutim, konzumiran svakodnevno 1 – 2 zelena čaja i pronalazim to sasvim dovoljnim za održavanje koncentracije, budnosti, ali i značaja unosa antioksidanasa koji ovaj čaj sadrži. Kakvo je vaše mišljenje o kafi? U komentaru ispod ovog bloga ostavite komentar.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 3 Prosečna ocena: 3.7]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.