Kako da sami napravite losion za zaštitu od sunca

Napravite sami losion za zaštitu od sunca. Evo kako.

Da biste se zaštitili od štetnih efekata ultraljubičastog (UV) zračenja veoma je važno da na kožu nanesete odgovarajuću kremu pre nego što je izložite suncu. Prekomerno sunčanje može da uzrokuje opekotine, ubrza starenje kože ali i poveća rizik od različitih malignih oboljenja.

Međutim, budite oprezni pilikom odabira kreme jer većina sredstva za zaštitu od sunca na našem tržištu sadrži brojne toksične hemikalije koje remete rad endokrinog sistema, podstiču razvoj slobodnih radikala i sadrže brojne kancerogene materije.

Osim toga, kreme za zaštitu od sunca sa visokim faktorom blokiraju apsorpciju vitamina D, koji je organizmu neophodan za borbu sa brojnim bolestima.

Rešenje postoji i to naravno u prirodi!

Losion za zaštitu od sunca možete da napravite sami i to od sastojaka iz vaše kuhinje. Ovaj losion istovremeno štiti, neguje i hidrira kožu, a usput i predivno miriše.

Recept za losion za zaštitu od sunca

Sastojci:

– ½ šolje bademovog ulja
– ¼ šolje kokosovog ulja
– ¼ šolje pčelinjeg voska
– 2 kašičice cinkvog oksida
– 1 kašičica ulja šargarepe
– kašičice shea maslaca
– nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru

Priprema:

1. Sve sastojke (osim cinkovog oksida, ulja šargarepe i eteričnog ulja) stavite u staklenu teglu, a zatim tu teglu ubacite u šerpu, a u šerpu sipajte vodu do polovine tegle, pa kuvajte na najnižoj temepraturi.

2. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine, pa dodajte cinkov oksid.
Nakon što šerpu sa teglom sklonite sa ringle u teglu dodajte ulje od šargarepe i nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru.

3. Dobijenu smesu sipajte u manje posude sa poklopcem i ostavite da se krema u potpunosti ohladi.
Pčelinji vosak je vodootporan a kremi daje potrebnu gustinu, dok cinkov oksid pruža odličnu zaštitu od negativnih efekata UVA i UVB zraka.