Kako odabrati zreli avokado i ananas?

Koliko vam se puta desilo da kupite truli ili nezreli ananas ili avokado? Ove voćke su specifične upravo po tome što ne možemo na prvi pogled proceniti u kakvom su stanju. Potrebno ih je malo detaljnije pogledati. Baš zbog toga vam u ovom blogu predstavljam savete kako odabrati zreli avokado i ananas.

Avokado

Prilikom kupovine avokada obratite pažnju na to da plod ne bude ni previše mekan ni previše tvrd. Ukoliko se avokado blago savija pod pritiskom, znači da je dovoljno zreo. Budući da meso avokada oksidira u dodiru sa vazduhom, najbolje bi bilo da ga, nakon što ga načnete, odmah iskoristite, ili ga umotajte u foliju i čuvajte u frižideru 1-2 dana. Takođe, sačuvajte i košticu uz meso avokada, bilo da ste ga samo presekli na pola ili da ste napravili umak, jer će ona pomoći u održavanju svežine ove voćke.

Važno je napomenuti da avokado sadrži brojne vitamine i minerale, a bogat je i antioksidansima. Poboljšava varenje, čuva srce, reguliše nivo šećera u krvi, a može da pomogne i u prevenciji raznih drugih bolesti. Za razliku od ostalih vrsta voća, ne sadrži mnogo ugljenih hidrata, već je prepun zdravih masti. Ima nizak glikemijski indeks, te ga slobodno mogu jesti i svi koji boluju od dijabetesa ili insulinske rezistencije. Zahvaljujući neutralnom, blagom ukusu, koristi se kao sastojak i slanih i slatkih jela.

Ananas

Ananas je zreo kada prijatno miriše i kada mu je kora na dodir čvrsta. Bitan aspekt je takođe i boja kore – ukoliko je ona intenzivno zlatno-žute boje, to pokazuje da je ananas zreo, dok je svetlija i bleđa žuta boja karakteristična za nezreo plod.

Takođe, obratite pažnju i na listove. Često zrelost ananasa možete proveriti i tako što ćete jednom rukom obuhvatiti listove i pokušati da ih kružnim pokretom iščupate. Ako vam ovo lako pođe za rukom, ananas je spreman za jelo. Ukoliko kupite ananas koji nije dovoljno zreo, ostavite ga 5 dana na sobnoj temperaturi i biće spreman za konzumiranje.

Pored saveta kako odabrati zreli avokado i ananas u mojoj knjizi ”Vodič za kupovinu hrane” pronaći ćete bezbroj saveta koji vam mogu pomoći prilikom odabira namirnica.