Ukusni recepti sa avokadom

Avokado je jedna od mojih omiljenih namirnica koje veoma često koristim kako bih pripremala slana i slatka jela. Najpre, ono je bogato mastima, kalijumom, magnezijumom, biljnim vlaknima, vitaminom C i B6. Toplo preporučujem da ga uvrstite u ishranu! U nastavku se nalaze ukusni recepti sa avokadom, koje možete da isprobate.

1. Sendviči sa avokadom

Količina: 4 porcije

Sastojci:

8 parčadi hleba od integralnog heljdinog brašna
Humus od zelenog sočiva – za recept klik ovde
1 krastavac, isečen na kolutove
1 avokado isečen na kriške
1/4 crvenog luka isečenog na polu mesec
2 šolje rukole

Priprema:

Prvo napravite humus od zelenog sočiva. Ubacite sve sastojke u blender i blendirajte dok ne dobijete smesu glatke strukture. Humus namažite na hleb, a zatim poslažite sve ostale sastojke kao što su krastavac, avokado, luk i rukola. Potom svako parče preklopite još jednom šnitom hleba od heljde.

2. Smuti od avokada i banane

Sastojci:

1 banana
¼ – ½ zrelog avokada srednje veličine (što više avokada stavite, smuti će biti kremastiji)
1 kašika bundevinog proteina
1 šaka zelenog povrća po vašem izboru (spanać, kelj, blitva, zelena salata…)
¾ – 1 šolje nezaslađenog bademovog mleka
1 kašika semenki po vašem izboru (konoplja, lan, susam, suncokret, čia…)
½ kašičice adaptogena po vašem izboru (maka, đumbir, reiši pečurke…)
½ šolje krastavca

Priprema:

Izblendirati sve sastojke, te smuti servirati u čašu.

3. Zimska salata od prokelja i avokada

Količina: 2 procije

Sastojci:

Za dresing:

¼ šolje Tamari sosa
2 kašike isceđenog soka od narandže
1 kašika isceđenog soka od limete
2 kašike jabukovog sirćeta
⅓ kašičice mlevenog belog luka

Za salatu:

1 šolje prokelja
1 šolje brokolija
¼ šolje mladog luka, isečenog na kolutove
1 kašičica kokosovog ulja, za pečenje
prstohvat himalajske soli
prstohvat bibera
1 šolja kuvanog crnog pirinča
½ avokada
nekoliko listova sveže nane
šaka badema
prstohvat susama

Priprema:

Pomešajte sve sastojke za dresing i ostavite ga sa strane. Zatim, zagrejte kokosovo ulje u tiganju, pa dodajte prokelj koji ste prethodno oprali i prepolovili uz prstohvat soli. Ostavite prokelj da se prži nekoliko minuta, a potom ovo povrće okrenite na drugu stranu i ostavite da se prži dok ne poprimi divnu zelenu boju, do 8 minuta ukupno sa obe strane. Nakon toga dodajte iseckan brokoli i pržite još 4 minuta. Gotovo povrće prebacite na veći tanjir da se ohladi, te ga prelijte dresingom. Salati dodajte kuvani crni pirinač, avokado, bademe, sveže listove nane i susam. Sve pomešajte i uživajte u fantastičnim ukusima.

4. Pečeni avokado sa lososom i jajima

Količina: 3 porcije

Sastojci:

3 veća zrela avokada
6 jaja
3 parčeta dimljenog lososa
nekoliko listova sveže mirođije
prstohvat bibera i soli po ukusu

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 °C. Potom, prepolovite sva tri avokada i izvadite koštice. Poslažite ih u tepsiju, u koju ste prethodno stavili papir za pečenje, pa u udubljenja od koštica ubacite parče lososa i ulijte jaje preko toga. Začiniti ih biberom i solju, te pecite 10 minuta. Nakon toga dodajte listove sveže mirođije.

5. Puding od avokada

Količina: 3 porcije

Sastojci:

1 ½ avokado
1 veća banana
½ šolje sirovog organskog kakaoa
½ šolje kikiriki putera
⅓ šolje agava sirupa
¼ šolje bademovog mleka
kokosovo brašno po želji

Priprema:

Sve sastojke, osim kokosovog brašna, stavite u blender i blendirajte dok ne dobijete smesu glatke strukture. Nakon toga, smesu sipajte u 3 čaše, te je pospite kokosom.