Kako sprečiti rak kože?

Kako sprečiti rak kože? Mnogi ne znaju da je rak kože najrašireniji karcinom širom sveta, a prema brojnim podacima u Srbiji svake godine od melanoma oboli 650 ljudi, dok približno 300 osoba umre. Naime, istraživanja pokazuju da je učestalost melanoma kod žena od 18 do 39 godina porasla za 800 posto u periodu od 1970. do 2009. Drugim rečima, trebalo bi da se edukujete i naučite na koje sve načine ga možete sprečiti.

I dok je krema za sunčanje važan deo prevencije raka kože, ne treba zaboraviti i ostale stvari koje povećavaju rizik za pojavu ove bolesti. Evo na koja tri načina možete da prevenirate rak kože, a nemaju nikakve veze sa SPF faktorom.

1. Spavajte dovoljno

Čovekov organizam je regulisan cirkadijalnim ritmom, koji reguliše brojne procese u mozgu i na taj način kontroliše i usklađuje dnevnonoćne i brojne druge funkcije svih najvažnijih organa u organizmu. Zapravo, reguliše jedan od najvažnijih hormona u telu: melatonin. Melatonin utiče na telesnu težinu, reprodukciju, rast kose i pomaže telu da prepozna kada treba da spava, a kada da se probudi. Jedna od najvažnijih uloga melatonina je mogućnost zaštite kože od UV zračenja. Ustvari, pokazalo se da je melatonin jače sredstvo za uklanjanje slobodnih radikala od vitamina C ili vitamina E, koji se često koriste za lečenje oštećenja ćelija. Kao antioksidans, melatonin ima zaštitnu ulogu u odbrani kože UVB zračenja. Naime, može blokirati oštećenja slobodnih radikala, smanjiti upalu i podstaći stvaranje drugih moćnih antioksidanasa u telu, kao što su glutation i superoksid dismutaza. Dakle, kvalitetno spavanje svake noći, najmanje 7 sati, pomaže u blokiranju štetnih efekata UV zraka.

2. Neka se sve boje nađu na vašem tanjiru

Izlaganje UV zračenju i drugi faktori životne sredine mogu brzo da iscrpe urođenu rezervu antioksidanasa kože. Kao rezultat, nastaje ćelijsko i DNK oštećenje, a to povećava rizik od nastanka raka melanoma i drugih oblika kancera kože. Jedenje hrane bogate antioksidansima poput blitve, jagoda, kelja (koji sadrže dosta vitamina C), avokada, tamnozelenog lisnatog povrća, lososa, orasa (sjajni izvori vitamina E), šargarepe, tikvica, batata (vitamin A), zelene salate, spanaća (koji sadrže lutein i zeaksantin) je izuzetno važno. Ove namirnice imaju protivupalna i antioksidativna svojstva, zbog čega se smatraju jednom od najperspektivnijih jedinjenja koja se mogu primeniti kao idealna strategija za prevenciju raka.

3. Pregledajte kožu

Odgovor na pitanje kako sprečiti rak kože odnosi se na prevenciju. S vremena na vreme sami pregledajte kožu. Izaberite jedan dan u mesecu koji ćete posvetiti samopregledu kože. To možete da učinite pre ili posle tuširanja. Započnite od vrha glave i krenite prema prstima. Pogledajte sve: usta, usne, uši, pazuhe, stomak, pupak, nokte, između prstiju na rukama, nožnih prstiju i tabane. Pogledajte svoje intimne delove. Ukoliko primetite nešto sumnjivo obratite se lekaru.