Koje su nuspojave upotrebe kontraceptivnih pilula?

Verujem da i vas, kao i mnoge druge žene, zanima koje su nuspojave upotrebe kontraceptivnih pilula.

Kontraceptivne pilule ili kako ih većina nas zove antibebi pilule, su oralni kontraceptivi koji sadrže hormone koji sprečavaju jajnike da oslobode jajašca tokom ovulacije. Takođe podstiču zadebljanje cervikalne sluzi da deluje kao barijera između sperme i svih jajašaca koja se mogu osloboditi.

U današnje vreme postoji mnogo varijacija ovih pilula. I bez obzira na to što su mnogo kvalitetnije nego ranije, još uvek mogu da izazovu brojne nuspojave. Većina nuspojava su blage i mogu se prevazići nakon prva dva ili tri meseca uzimanja terapije. Međutim, postoje istraživanja koja potvrđuju i ozbiljnije nuspojave koje mogu nastati kao posledica dugotrajnog korišćenja pilula.

Nuspojave upotrebe kontraceptivnih pilula

Zdravstvene tegobe koje su povezane sa uzimanjem kontraceptivnih pilula uključuju:

bubuljice;
krvarenje između mentrualnih ciklusa;
neredovnu menstruaciju;
nadimanje;
visok krvni pritisak;
depresiju;
umor;
vrtoglavicu;
zadržavanje tečnosti;
glavobolju;
povećan apetit;
nesanicu;
melazmu (tamne mrlje na licu);
promene raspoloženja;
smanjen libido;
mučninu;
neprijatnost ili bol u grudima;
povraćanje;
dobijanje na težini;

Ako vam se organizam teško prilagođava piluli ili imate neželjene efekte koji traju duže od tri meseca, razgovarajte sa lekarom. Lekar bi vam mogao predložiti prelazak na drugu metodu kontrole rađanja.

Ako odlučite da prestanete sa uzimanjem pilula, obavezno koristite rezervnu kontraceptivnu metodu, kao što je kondom, kako biste izbegli neželjenu trudnoću.

Ozbiljnije zdravstvene tegobe uzrokovane upotrebom kontraceptivinih pilula

Skoro sve kontraceptivne metode koje uključuju estrogen mogu povećati rizik za razvoj određenih ozbiljnih zdravstvenih stanja. Ali prema američkoj neprofitnoj organizaciji Planned Parenthood, ti rizici nisu česti. Ozbiljnije potencijalne nuspojave kontraceptivnih pilula uključuju:

ugruške krvi;
probleme sa žučnom kesom;
srčani udar;
visok krvni pritisak;
rak jetre;
moždani udar.

Ako ste pušač ili ste stariji od 35 godina, rizik od ovih ozbiljnijih nuspojava se povećava.

Lekar bi trebalo da vam predloži drugu metodu kontracepcije, umesto pilula ako:

imate zakazani hirurški postupak koji će ograničiti vašu pokretnost tokom oporavka;
ukoliko ste imali žuticu tokom trudnoće ili dok ste pili kontraceptivne pilule;
ako imare migrene sa aurom;
imate istoriju visokog krvnog pritiska ili ste imali moždani udar;
imate povišen BMI ili ste gojazni;
imate bol u grudima ili ste imali srčani udar;
imate komplikacije u vezi sa dijabetesom koje se odnose na krvne sudove, bubrege, nerve ili vid;
ako imate ili ste imali karcinom materice, dojke ili jetre;
imate bolest srca ili jetre;
ako ste imali krvni ugrušak;
uzimate bilo koji lek bez recepta ili na recept koji bi mogao da deluje na hormone.

Da biste umanjili rizik od ozbiljnih nuspojava, obavezno to kažite lekaru ako:

dojite;
uzimate lekove za epilepsiju;
osećate se depresivno ili vam je dijagnostikovana depresija;
imate dijabetes;
imate visok holesterol;
imate bolest bubrega, jetre ili srca;
nedavno ste se porodili;
nedavno ste imali spontani pobačaj ili abortus;
uzmite bilo koji biljni suplement;
sumnjate da imate kvržicu ili promene na jednoj ili obe dojke.

Da li su kontraceptivne pilule sigurne za dugotrajnu upotrebu?

Kontraceptivne pilule je uglavnom sigurno uzimati tokom dužeg vremenskog perioda. Međutim, pojedina istraživanja sugerišu da bi to moglo povećati rizik za razvoj nekih vrsta raka.

Prema Američkom udruženju za borbu protiv raka, uzimanje kontraceptivnih pilula može vremenom povećati rizik za razvoj raka dojke ili raka grlića materice. Što ih duže koristite, i rizik je veći.

Međutim, različita ispitivanja u vezi sa ovom temom imaju i različite rezultate: neka pokazuju povećan rizik za razvoj raka dojke, dok drugi ne pokazuju povećan rizik.

Na primer, jedna studija potvrdila je vezu kontraceptivnih pilula sa smanjenim rizikom za razvoj drugih vrsta karcinoma. Zapravo, otkrila je da uzmanje kontraceptivnih pilula smanjuje rizik za razvoj raka jajnika i endometrija.

U istraživanju iz 2017. godine potvrđeno je da upotreba kontraceptivnih pilula smanjuje rizik za razvoj karcinoma debelog creva.

Ako ste zabrinuti zbog rizika za razvoj određenih vrsta raka, obratite se svom lekaru. Lekar vam može pomoći da odmerite sve druge faktore koji bi mogli povećati rizik i pomoći vam da odaberete opciju koja je najbolja za vas.

Šta bi još trebalo da znate o kontraceptivnim pilulama?

Pored potencijalnih nuspojava i rizika, treba uzeti u obzir i nekoliko drugih stvari pre nego što se odlučite za upotrebu kontraceptivnih tableta.

Frekvencija korišćenja

Morate da uzimate tabletu svaki dan u isto vreme. Ako propustite jednu dozu, narednih sedam dana bi trebalo da koristite neki drugi oblik kontracepcije da biste sprečili trudnoću. Pored toga, nakon propuštenih doza možete imati lako krvarenje.

Intimnost

Pilula ne ometa bilo koje seksualne aktivnosti.

Vreme delovanja

Da bi pilula imala efekta potrebno je da prođe sedam dana otkako ste je popili. Ako ste seksualno aktivni za to vreme, koristite rezervni oblik kontracepcije.

Zaštita

Iako pomaže u sprečavanju trudnoće, tablete za kontracepciju ne pružaju nikakvu zaštitu od seksualno prenosivih infekcija. Da biste izbegli seksualno prenosive infekcije, potrebno je da koristite neko drugo kontraceptivno sredstvo, poput kondoma.

Za šta se još upotrebljavaju kontraceptivne pilule

Osim za sprečavanje neželjene trudnoće kontraceptivne pilule se mogu koristiti u lečenju nekih kožnih oboljenja, kao što su preterana maljavost, akne, ali i za ublažavanje simptoma sindroma policističnih jajnika, lečenje endometrioze, bolnih menstruacija, kao i predmenstrualnog sindroma. Koristi se i kao hormonalna supstitucija kod žena sa nedostatkom ženskih polnih hormona.

Kontraceptivne pilule se često prepisuju ženama u perimenopauzi, periodu koji prethodi menopauzi, ali u veoma malim dozama. Postoje brojne studije koje sugerišu da kontrceptivne pilule mogu regulisati izostanak mentruacije, te ublažiti brojne druge simptome perimenopauze kao što su valunzi i povišena telesna temperatura.