USKORO ONLINE VERZIJA

O DIJABETESU I INSULINSKOJ REZISTENCIJI

„U Srbiji od dijabetesa boluje približno 750.000 osoba. Od toga 95% ljudi boluje od DIABETES MELITUSA TIPA 2, koji predstavlja stečeni metabolički poremećaj.”

Dijabetes predstavlja sistemski poremećaj metabolizma koji karakteriše povišen nivo glukoze u krvi, kao rezultat naslednih faktora. Danas se ubraja u najčešća endokrinološka oboljenja, a posledica je modernog stila života. Nastaje usled smanjene sekrecije ili dejstva hormona insulina.

Simptomi dijabetesa su učestalo ili obilno mokrenje, pojačana žeđ, suvoća usta, izražena glad, gubitak telesne težine, osećaj umora, gubitak koncentracije, nezainteresovanost, povraćanje, bol u trbuhu, utrnulost ili bockanje u stopalima i šakama, zamućen vid, česte infekcije, sporo zarastanje rana.

ČINJENICE O DIJABETESU:

 1. U Srbiji od dijabetesa godišnje izgubi život 3000 ljudi
 2. Dijabetes je glavni razlog slepila, infarkta, moždanog udara, otkazivanja bubrega i amputaciji donjih ekstremiteta
 3. Svaka peta osoba je gojazna, što je u direktnoj vezi sa dijabetesom
1

Insulinska rezistencija je metabolički poremećaj

2

Insulinska rezistencija je rezeverzibilna

3

Moguće je prevazići ovaj zdravstveni problem

ŠTA JE INSULINSKA REZISTENCIJA?

Insulinska rezistencija predstavlja metabolički poremećaj, odnosno preddijabetično stanje, za koje još uvek nije otkriven uzrok. Smatra se da su vodeći faktori rizika loša ishrana, koja obiluje rafinsanim ugljenim hidratima i mastima (zasićene i trans), kao i gojaznost.

U slučaju da se poremećaj otkrije na vreme, insulinska rezistencija je rezeverzibilna, uz adekvatnu promenu ishrane i životnog stila.

Uz pravilnu ishranu, koja uključuje namirnice koje balansiraju šećer u krvi, smanjuju zapaljenske procese i utiču na detoksikaciju jetre, moguće je prevenirati, kao i prevazići ovaj veoma široko rasprostranjem zdravstveni problem.

KOME JE SEMINAR NAMENJEN?

Seminar o dijabetesu i insulinskoj rezistenciji je namenjen svima koji žele da nauče na koji način mogu da spreče nastanak ili progres ovih bolesti uz holistički pristup zdravlju.

Tatjana i Mona će polaznicima seminara objasniti uzrok, posledicu i lečenje dijabetesa i insulinske rezistencije, uz predloge promene životnog stila i načina ishrane. Kroz ovu jednodnevnu edukaciju predavači će povezivati konvencionalnu i funkcionalnu medicinu, na način koji je lako razumljiv, zanimljiv i savremen.

PREDAVAČI SEMINARA

TATJANA POPOVIĆ Sertifikovani health coach

Tatjana Popović je sertifikovani health coach, autor, edukator i predavač. Studije health coaching-a je završila na renomiranom i svetski priznatom Institutu za integrativnu ishranu u Njujorku. Na Menhetnu je osnovala svoju privatnu praksu pod nazivom Totally Wellness 2014. godine, sarađujući sa brojnim internacionalnim klijentima i pomažući im da promene ishranu i stil života.

 

Tatjanini počeci bavljenja zdravom hranom vezani su za makrobiotički režim ishrane, čije je osnove savladala uz pomoć mentora – prestižnog holivudskog konsultanta makrobiotike Mine Dobić, uz čiju pomoć je prebrodila kancer levog bubrega, koji joj je dijagnostikovan sa 18 godina. Danas živi i radi u Srbiji, aktivno sprovodeći brojne projekte u saradnji sa domaćim kompanijama, sa ciljem unapređenja ishrane i stila života dece i odraslih.

DR MONA MALIČEVIĆ Doktor medicine

Mona Maličević je doktor medicine i budući akademski specijalista histologije. Sa 13 godina uspešno je prebrodila kancer desnog oka, što ju je podstaklo da holistički pristupi čoveku i bolesti. Po završetku osnovnih akademskih studija na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a u želji da promeni dosadašnji pristup pacijentima i zdravstvenim problemima, Monina misija je da spoji konvencionalnu sa integrativnom medicinom.

 

Ona smatra da duhovno, psiho-emotivno i fizičko zdravlje treba da budu primarni čovekov cilj, kao i da svaki nedostatak, problem ili bolest treba posmatrati višedimenzionalno i na isti način ih i tretirati.

PREGLED TEMA SEMINARA
 1. Endokrina. Podela hormona
 2. Šta je insulinska rezistencija?
 3. Šta je dijabetes?
 4. Rad pankreasa i uloga insulina
 5. Kako oficijelna medicina leči ova stanja? Standardna terapije koju prepisuju lekari.
 6. Koliko je hrana povezana sa dijabetesom i insulinskom rezistencijom?
 7. Da li je hrana jedini uzrok pojave ovih zdravstvenih problema?
 8. Kako izgleda idealno izbalansirani tanjir?
 9. Sve što treba da znate o povrću. Kako se priprema, kako ga izabrati? Kako ga koristiti u (detoks) sokovima i smutijima? Predlog 3 smutija za stabilizaciju šećera
 10. Šta šećer radi telu? Kako šećer sa medicinske strane utiče na organizam? Za šta nam koristi, a za šta nam šteti?
 11. Alternativa rafinisanom šećeru!
 12. Voće – kada i koje je najbolje jesti, sezonsko / lokalno?
 13. Šta je niskoglikemijski index?
 14. Šta su proteini? Značaj aminokiselina
 15. Kako da napravite pravi izbor proteina za vaš organizam – biljni i / ili životinjski proteini? Koji su proteini preporučljiviji za lečenje insulinske rezistencije i dijabetesa?
 16. Sve što treba da znate o žitaricama – Kako se kuvaju, koje sadrže gluten? Zašto je gluten sporna namirnica?
 17. Kako čitati sastav proizvoda i na šta treba obratiti pažnju?
 18. Metabolizam. Poremećaji metabolizma. Gojaznost
 19. Tipovi metabolizma
 20. Predlozi obroka u toku dana
 21. Fizička aktivnost
 22. Šta jesti pre i posle treninga?
 23. Pogled medicine na mlečne proizvode – kalcijum!
 24. Da li su mlečni proizvodi zdravi?
 25. Koliko su masti važne za hormone?
 26. Koje su najzdravije masti? Koja ulja kada treba koristiti?
 27. Grelin i leptin – medicinski pogled na žudnje
 28. Stres
 29. Suplementi
 30. Voda / Alkohol / Kafa

OVAJ SEMINAR UKLJUČUJE:

 1. Edukaciju u trajanju od 4h
 2. Nedeljni newsletter sa receptima
 3. Brojne preporuke i savete
 4. Gratis 4 elektronske knjige

DATUM SEMINARA

Uskoro online format

MESTO SEMINARA

ONLINE

CENA SEMINARA

49 €

PRIJAVA ZA SEMINAR O DIJABETESU I INSULINSKOJ REZISTENCIJI