Lek koji je 10.000 puta snažniji od hemoterapije
Znate li koji je lek 10.000 puta snažniji od hemoterapije? Najnovija studija objavljena u PLoS-u (Public Library of Science) otkriva da đumbir sadrži supstancu koja može biti i do 10.000x efektnija od konvencionalne hemoterapije u uništavanju kancerogenih ćelija kao korena maligniteta.
Naime đumbir sadrži supstancu zvanu 6-shogaol koja je superiorna u odnosu na konvencionalani način lečenja kancera, posebno malignih ćelija kancera dojke. Zahvaljujući tome, đumbir je 10.000 puta snažniji od hemoterapije.
Najnovija studija navodi: “Supstanca 6-shogaol inhibiše rast malignih ćelija kancera dojke i sfernih matičnih ćelija koje dovode do autofagije (prirodnog destruktivnog mehanizma koji razgrađuje nepotrebne ili disfunkcijalne ćelijske komponente). Takođe studija je pokazala da efekti uništavanja malignih ćelija predstavljaju osnovnu razliku između oficijalne hemoterapije i primene đumbira, jer ne nanose dalju štetu pacijentu.
Poznati prirodni lekovi pored đumbira koji utiču na pojavu kancera su: kurkumin (kurkuma), zeleni čaj i zeleno lisnato povrće.
Predlozi kako možete uvrstiti đumbir u ishranu:
– Koren đumbira se koristi kao dodatak raznim kuvanim jelima, salatama, kolačima i nekim napicima poput čaja.
– Đumbir se koristi kao začin za razne prelive ili dresinge. Tada se savršeno uklapa uz sveže povrće, ribu, pirinač i jela od mesa.
– Oni koji vole da prave domaći hleb, u testo mogu da dodaju izrendani đumbir ili đumbir u prahu. Ova kombinacija nije tipična za naše podneblje, ali daje poseban ukus hlebu koji bi se većini svideo.
Da li ste znali da možete napraviti sami bezalkoholno pivo od đumbira?
Potrebni sastojci: ½ šolje izrendanog đumbira, ¼ šolje soka od limuna, izrendana kora jednog limuna, 6 kašika kokosovog šećera, i 1 litar mineralne vode. Izrendan đumbir i limunovu koru stavite u dublju posudu, potom stavite kokosov šećer. Sok od limuna prelijte preko sastojaka i sipajte mineralnu vodu. Ostavite 10-15 minutra da odstoji, pa procedite uz pomoć cediljke ili gaze. Pivo sipajte u velike krigle za pivo i poslužite sa ledom i nekoliko listova sveže nane.
Supa od svežeg đumbira
Potrebni sastojci: maslinovo ulje, 1 veliki crni luk (iseckan), 4 čena belog luka (sitno iseckanih), 5 cm svežeg đumbira (oljuštiti i tanko iseckati), 3 šolje pirea od slatkog krompira (oko 3 batata), 3 kašike miso paste, 4 šolje pileće supe ili biljnog bujona, so i biber. Priprema: Na maslinovom ulju dinstajte crni i beli luk, na umerenoj temperaturi dok ne omekša i ne postane providan. Pojačati malo temperaturu i dodajte đumbir. Dinstajte dok se ukusi ne sjedine, ali pazite da crni i beli luk ne zagore. Dodajte pire od batata i miso, i nastavite sa kuvanjem dok se pire podgreva. Dodajte bujon u šerpu i mešajte da se sve lepo sjedini. Začinite po ukusu dodavanjem soli i bibera. Dovesti do ključanja, zatim poklopiti, smanjiti temperaturu, i ostaviti da se kuva oko 5 minuta kako bi se arome sjedinile. Sklonite sa šporeta i izmiksirajte štapnim mikserom.
Riba začinjena đumbirom
Riba se relativno brzo priprema, a uz đumbir dobija posebnu aromu.
Razni deserti
Postoji zaista mnogo poslastica uz koje se đumbir odlično slaže. Možete praviti npr. domaću pitu od bundeve sa svežim đumbirom, čia puding, smuti i druge poslastice.
Čaj od đumbira
Održite komad svežeg đumbira, nema potrebe da ljuštite koru, i prelijte preko ključalu vodu. Kada se čaj malo prohladi, dodajte sok od isceđenog limuna i po ukusu ga možete zasladiti prirodnim zaslađivačima, poput javorovog sirupa i agave.
Detoks kocke za topli jutarnji napitak
Ogulite oko 5cm svežeg đumbira, iseckajte svežanj svežeg peršunovog lista na sitno i iscedite 6-8 limuna. Izblendirajte navedene sastojke i svako jutro ledenu kocku prelijte toplom vodom.