Letnja rutina za negu kose

Rutinu za negu kose prilagodite godišnjem dobu, jer osim hrane koju unosimo u organizam i brojni spoljašnji faktori utiču na njen kvalitet i izgled.

Tokom leta uzmite u obzir visoke temperature, veću količinu sunčeve svetolosti, slanu morsku vodu i hlor u bazenima. Naime, od prekomernog izlaganja suncu kosa bledi, a pod uticajem morske soli, hlora i toplote gubi elastičnost, postaje suva i lomljiva, a krajevi ispucali. Zbog toga joj je leti potrebna dodatna nega i zaštita.

Osnovna letnja nega kose

Za negu kose tokom leta koristite blage šampone, koji ne sadrže so i sulfate. Osim toga, upotrebljavajte losione, kreme i balzame sa UV faktorom, koji kosi pružaju celodnevnu zaštitu. Takođe, izbegavajte uvijače i prese, jer takav način treriranja kose dodatno oštećuje dlaku.

Pored toga, da biste sačuvali lep i sjajan izgled kose, možete se poslužiti sastojcima iz kuhinje. Maslinovo, bademovo, ricinusovo i kokosovo ulje odlični su za oporavak oštećenih vlasi. Nanesite ih na vlažnu kosu i ostavite da odstoje barem pola sata, zatim operite kosu šamponom. Nikako ne idite na sunce sa uljem na kosu jer ono privlači sunčeve zrake, koje mogu da je oštete.

Nega za zaštitu od hlora i morske vode

To što hlor i morska voda štete kosi, nije dovoljan razlog da se odreknete kupanja u bazenu i moru. Postoji načini da i u ovoj situaciji kosi pružite odgovarajuću zaštitu. Dakle, pre nego što uđete u more ili bazen pokvasite kosu i nanesite na nju balzam, odnosno regenerator. Na taj način kosa će apsorbovati manje hlora i soli, nego kada je suva i ima sposobnost da upija kao sunđer.

Maska za oporavak suve kose

Nakon kupanja i izlaganja suncu kosu možete oporaviti maskom napravljenom od prirodnih sastojaka. Potrebne su vam 2 banane i 1-2 kašike maslinovog ulja. Prvo izblendirajte banane, pa ih zatim pomešajte sa maslinovim uljem i dobijenu smesu nanesite na kosu. Nakon 10 minuta isperite masku. Posle samo nekoliko ovakvih tretmana kosa će vam biti glatka i sjajna.

Limun u službi nege kose

Kao što već vrlo dobro znate limun je odličan izvor vitamina C koji je esencijalan sastojak za zdravu kosu i kožu, međutim da li ste znali da se koristi i za čišćenje kose? Dakle, ovaj citrus predstavlja odlično sredstvo za umanjenje viška masnoća sa temena glave. Ukoliko želite da posvetlite kosu i vratite joj prirodni sjaj limun možete kombinovati za preparatima koje inače koristite u nezi kose. Svakako nemojte preterati sa limunovim sokom jer i on može isušiti vlas.

Odgovarajuća ishrana je deo nege

Ništa od ovoga vam neće biti od velike pomoći ukoliko ne vodite računa o ishrani. Potrebno je da negujete telo iznutra kako bi ono izgledalo dobro spolja. Za zdravu i čvrstu kosu naročito su važni proteini, potom žitarice celog zrna, poput kinoe, heljde, integralnog pirinča i prosa, kao i nezaobilazne zdrave masti kojih ima u ribi, maslinama, kvalitetnim nerafinisanim uljima i avokadu. Prava letnja gozba! Takođe limun je nezaobilazan u nezi kose i kad je ishrana u pitanju.