fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 22-26.4.

Najgore alkoholno piće koje mnogi konzumiraju

Kako je sezona praznika počela, konzumiranje alkohola može postati redovniji deo našeg života tokom narednih mesec dana. Iako je ono često deo društvenih događaja, lako se može dogoditi da preterate. A znate li koje je najgore alkoholno piće?

Važno je pomenuti da je alkohol toksična i psihoaktivna supstanca, čija je upotreba u savremenom društvu postala široko rasprostranjena. Češće možemo čuti pitanje: ,,Zbog čega ne piješ alkohol?”, umesto podrške tome što će se neko opredeliti za vodu ili drugo bezalkoholno piće.

Kratak vodič za alkoholna pića

Ne deluje svako piće podjednako na organizam, pa ako baš želite da se opustite uz jednu ili više čaša, razmislite koju vrstu alkohola ćete odabrati.

Crveno vino predstavlja najbolji izbor jer sadrži antioksidans resveratrol koji štiti kardiovaskularni sistem. Najbolje da potražite prirodnu, organsku sortu vina, koja ne sadrži mnogo sulfata i konzervanasa.

Na drugom mestu nalaze se bistra, žestoka alkoholna pića poput džina i vodke, budući da imaju nizak sadržaj šećera. Kombinujte ih sa malo kisele vode i kapi svežeg limuna ili limete, umesto sa energetskim pićem ili koncentrisanim sokovima prepunih šećera. Ova kategorija pića smatra se najboljim izborom za one koji su na restriktivnom režimu ishrane sa ciljem da smršaju.

Belo vino ili šampanjac imaju daleko manje antioksidanasa u poređenju sa crvenim vinom, ali viši sadržaj šećera, zbog čega se nalaze na trećem mestu.

Pivo, koje se pravi od žitarica, sadrži gluten i kvasac, te predstavlja najlošiji izbor od svih gore navedenih pića. Nažalost, pivo remeti prirodnu crevnu floru i podstiče razvoj kandide, a često ćete primetiti da oni koji često konzumiraju ovo piće imaju nadut stomak. Razmotrite opciju da uradite test intolerancije na hranu, što vam može pokazati intoleranciju na žitarice koje sadrže gluten, te dovesti do zaključka da vam možda pivo uopšte ne odgovara.

Najgori izbor

Najgore alkoholno piće su kokteli jer sadrže najveću količinu šećera kao i drugih veštačkih sastojaka. Prave se sa šarenim sirupima koji su veoma nezdravi, ali i u kombinaciji sa brojnim vrstama alkoholnih pića, sa ciljem da što brže dovedu do osećaja omamljenosti, tj. pijanstva. Najčešće su i najpovoljniji u kafićima i klubovima, te se mladi ljudi opredeljuju baš za njih.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.