fbpx

LETNJI DETOKS PROGRAM 22-26.7.

Namirnice koje razređuju krv

Povećan broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) u ukupnoj zapremini krvi može da dovede do začepljenja krvnih sudova i krvarenja. U tim slučajevima lekari najčešće prepisuju lekove za razređivanja krvi. Najčešće onima koji imaju visok krvni pritisak, rizik od razvoja moždanog udara i raznih srčanih oboljenja, ali i probleme sa plućima. Ovo tegobe možete da ublažite hranom. U ovom blogu vam predstavljam namirnice koje razređuju krv.

Međutim, budući da ovi medikamenti imaju i brojne neželjene posledice, sve je veći broj onih koji se okreću prirodi kako bi rešili ovaj problem.

Odlične vesti su da brojne namirnice predstavljaju prirodne antikoagulanse, razređivače krvi. One utiču na razvodnjavanje krvi, odnosno sprečavaju stvarenje krvnih ugrušaka.

U svakom slučaju, treba biti oprezan i sa ovom hranom, jer ni previše razređena krv nije idealno zdravstveno stanje, te je svakako najbolje da se posavetujete sa lekarom.

Cimet

Ovaj začin sadrži salicilate odnosno soli salicilne kiseline koje imaju sposobnost da blokiraju efikasnost vitamina K koji ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. U ovu grupu spadaju još i đumbir, origano, mirođija i kurkuma.

Spanać

Spanać kao i brokoli sadrže velike količine vitamina E koji prirodno razređuje krv. Naime, vitamin E proizvodi potpuno suprotan efekat od onog koji ima vitamin K.

Losos

Losos takođe spada u namirnice koje razređuju krv. Hrana koja sadrži omaga 3 masne kiseline, poput lososa, tunjevine, skuše i drugih morskih riba sprečavaju koagulaciju (zgrušavanje) krvi i smanjuju nivo holesterola.

Luk

I beli i crni luk predstavljaju prirodne antikoagulante. Jedna naučna studija došla je do zaključka da bi ove dve vrste luka trebalo konzumirati sirove, u manjim količinama ali često, jer se time postiže antitrombocitni efekat.

Ananas

Ova voćka pored brojnih antibakterijskih svojstava sadrži i enzim bromelain koji pomaže u razređivanju krvi, a najbolje rezultate daju u kombinaciji sa đumbirom i kurkumom.

Voda

Kada organizam dehidrira krv postaje gušća, a trombociti se skupljaju i lako mogu da formiraju ugrušak. Stoga, voda je odličana za razređivanje krvi. Potrebno je da dnevno popijete dve litre vode.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 6 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.