Prednosti kolagena za kožu

Starenje kože prirodan je proces koji ne možemo da sprečimo, ali svakako možemo da usporimo, kako promenom životnih navika, tako i pravilnom negom. Postoje brojni elementi koji utiču na mladalački izgled kože, a jedan od njih je svakako kolagen. U ovom blogu vam predstavljam prednosti kolagena za kožu.

Šta je zapravo kolagen?

Kolagen je protein vezivnog tkiva, kojeg naše telo proizvodi, a zadužen je za zdravu, svežu, sjajnu i zategnutu kožu. Smešten između epiderma i mišića, ima ulogu držača kože i utiče na njeno starenje. Prostor između kolagenskih vlakana ispunjen je elastinom koji pomaže prirodnom istezanju kože. Međutim, već nakon 25. godine telo smanjuje proizvodnju ovog proteina što uzrokuje pojavu bora i opuštanje kože. Na površini kože ćelije brzo izumiru, opada proizvodnja novih, smanjuje se lučenje sebuma, kao i aktivnost znojnih i lojnih žlezda, pa se pojavljuju znaci starenja poput kapilara, bora i drugih nepravilnosti. Jedini način da se ovaj proces uspori ili zaustavi jeste povećanje proizvodnje kolagena i jačanje postojećih kolagenskih vlakana.

Kako ga uneti?

Budući da koži pruža elastičnost, čvrstinu i tonus, brojne kozmetičke kuće upotrebljavaju kolagen kao jedan od najvažnijih sastojaka u preparatima za negu kože, pored elastina i hijaluronske kiseline. Uglavnom su te kreme u formi gela i seruma. Osim toga, koristi se i u različitim kozmetičkim tretmanima.

Kolagen se može uneti i hranom, a najviše ga ima u govedini, piletini, ribi, morskim plodovima i jajima, dok zeleno lisnato povrće, poput spanaća, kelja i kupusa podstiču njegovu proizvodnju. U svetu su popularni kolagenski napici koji sadrže različite aminokiseline dobijene iz morskih trava, a pojedini imaju i hijaluronsku kiselinu.

Za šta je još dobar?

Prednosti kolagena za kožu uključuju revitalizaciju kože lica i tela, a mnogi stručnjaci ga preporučuju za redukovanje celulita. Pomaže u nezi noktiju i kose, a pored toga hrani kosti i pruža im čvrstinu i elastičnost. Može da pomogne i u lečenju proširenih vena jer jača krvne sudove, kao i u smanjenju bolova i degeneracije zglobova.