fbpx

LETNJI 5 DANA DETOKS PROGRAM 24-28.6.

Primarna hrana je od presudne važnosti

Znate li šta je primarna hrana i koja je razlika između primarne i sekundarne hrane?

Dok pišem ovaj blog, prisećam se perioda kada sam veoma disciplinovano kuvala makrobiotičke obroke po ceo dan, kako bih povratila narušeno zdravlje. Bilo je to pre punih 13 godina, u fazi dok sam se na ovaj način, potpunom promenom režima ishrane i stila života, lečila od kancera. Oko sedam godina kasnije, prvi put sam osvestila da je veliki deo mog života činila ishrana. Druge važne životne segmente sam, po inerciji, pustila da se dešavaju sami od sebe.

Međutim, pojavom alergija na koži lica, u toj meri da joj ni pomoću zdrave hrane nisam mogla stati na put, po prvi put sam otkrila značaj i razliku između primarne i sekundarne hrane u životu.

Šta je primarna hrana?

Primarna hrana je više od onoga šta nam je servirano u tanjiru. Ona predstavlja sve što nas čini ostvarenim u životu i podrazumeva četiri ključna aspekta: ispunjenost u ljubavi i poslom, redovnu fizičku aktivnost, kao i duhovnu praksu, koja se ogleda kroz rad na sebi.

U drugu ruku, sve što svakodnevno unosimo u svoje telo putem ishrane zapravo predstavlja sekundarnu hranu.

Dakle, primarna hrana nas hrani iznutra i ne može biti kompenzovana bilo kojom namirnicom, čak i u slučaju potpuno izbalansirane ishrane. Stoga, ljubav, zagrljaji, dodir, poljupci, tople kupke, masaža, meditacija, muzika, zabava, sloboda, izražavanje, priroda, druženje sa prijateljima i druge životne stvari ishranjuje našu dušu.

Kada je primarna hrana uravnotežena i kada živimo ono što zaista želimo, hrana koju jedemo postaje sekundarna.

Primeri primarne hrane

Setite se perioda kada ste se poslednji put zaljubili. Život je delovao uzbudljivije, boje su bile življe, intimnost sa partnerom je bila magična. Ljubav vas je navodila da se osećate kao da ste u oblacima. Zaboravljali ste na hranu i koliko je važno da doručkujete, ručate i večerate.

Takođe, pokušajte da se prisetite detinjstva i trenutaka kada ste se bezbrižno igrali satima. Predveče, kada bi majka najavila večeru, obično ste odgovarali da niste gladni. Ispunjenost igrom bi vam potpuno okupirala pažnju.

U mom slučaju, iako sam postala ekspert u polju makrobiotike, savladavši načine na koje mogu kontrolisati tegobe i zdravstvene probleme, naučila sam da hrana koju jedemo zaista nije dovoljna kako bismo bili kompletni. U početku mi je bilo veoma teško da to prihvatim, jer sam kroz sopstveno iskustvo dokazala da se čak i kancer može izlečiti. Ali ipak, tako dragocena, zdrava hrana ne sme da bude tačka oko koje se sve vrti.

Kada se dogodi disbalans ovih koncepata u korist primarne hrane, vrlo često se dešava da se hranimo okolnostima oko nas, a ne hranom kao hranom. To pokazuje da nije samo reč o tome kakav ćemo režim ishrane praktikovati.

Pomislite na situacije kada ste se bili tužni, depresivni ili bez samopouzdanja. Tada ste bili gladni primarne hrane i sigurno je da u tim trenucima nije postojala dovoljna količina povrća, mahunarki, semenki, žitarica ili voća, koja bi popravila vaše raspoloženje. Bez obzira na to koliko ste zdravo jeli u tom periodu, jednostavno to nije bilo dovoljno da nadomestite nezadovoljstvo ili tugu koju ste osećali.

Ispunjenost primarnom hranom

Stoga, što smo više ispunjeni primarnom hranom, manje ćemo zavisiti od sekundarne. Suprotno je takođe tačno. Što više konzumiramo sekundarnu, manje smo otvoreni ka primarnoj hrani u našem životu. Iz tog razloga, svaka duhovna tradicija podstiče svoje sledbenike da poste i da tokom godine, kada je smanjen unos sekundarne hrane, budu više okrenuti duhovnosti, kako bi time negovali primarne aspekte u svojim životima.

Praktikovanje veganskog, vegetarijanskog, makrobiotičkog ili nekog drugog režima ishrane nije dovoljno za opšte blagostanje. Neophodno je gledati na život kao celinu i otkriti ono što nam je potrebno da budemo srećni i ispunjeni. Nikada nije kasno da poradite na svom odnosu sa partnerom ili da ga promenite ukoliko niste zadovoljni u vezi.  Nikad nije kasno da krenete redovno da se bavite fizičkom aktivnošću. Da promenite posao i fokusirate se na ono što vas najviše ispunjava. Ali, i da se bavite ličnim razvojem kako biste napredovali i postajali najbolja verzija sebe.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 2 Prosečna ocena: 3]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.