Šta jesti u toku posta

Svi koji poste, ne samo da na taj način odaju počast religiji kojoj pripadaju, već pozitivno utiču kako na fizičko, tako i na mentalno zdravlje. Naime, post podrazumeva uzdržavanje od telesnih užitaka. Pored toga što ima duhovni značaj, doprinosi i čišćenju organizma od masne, kalorične i procesovane hrane. A šta jesti u toku posta?

Budući da današnju ishranu karakterišu preobilni i neizbalansirani obroci, koji se najčešće sastoje od hleba, peciva, slatkiša, mesa, mesnih prerađevina, kao i industrijski prerađene hrane, post je idealna prilika da promenite navike i uvedete novine u svoj režim ishrane. Suština nije samo u uzdržavanju, već i u racionalnom konzumiranju dozvoljenih namirnica.

Koja hrana je dozvoljena u toku posta?

Iako je u toku posta zabranjenjo jesti meso, mlečne proizvode i jaja, u postu na ulju dozovoljeni su riba i biljna ulja. Dok post na vodi podrazumeva isključivanje i ovih naminica. Ukoliko se odlučite za ovu drugu varijantu, da biste organizmu obezbedili dovoljno masti i proteina, jedite mahunarke i orašaste plodove. Balansirajte vaše glavne obroke pomoću biljnih proteina. Skuvajte sočivo, pasulj, leblebiju, grašak i boraniju. Uz njih servirajte integralne žitarice poput integralnog pirinča, prosa, amaranta, heljde, kinoe i drugih.

Trudite se da jedete što više sezonskog prolećnog povrća koje nam uskoro stiže. Tu spadaju krastavac, paradajz, paprika, zelena i druge vrste salata, celer, kupus, šargarepa, karfiol, brokoli, zatim crni i beli luk, praziluk i cvekla. Od ulja za salate vam preporučujem ekstradevičansko maslinovo, bundevino i svetlo susamovo ulje.

Jedite i voće. Osim jabuka, citrusa i bobičastog voća, u ishranu uključite i orašaste plodove, kao što su bademi, indijski orah, lešnik i orasi. Možete konzumirati i suncokretove, bundevine i čia semenke.

Umesto mlečnih proizvoda životinjskog porekla koristite biljne napitke od pirinča, kokosa, ovsa ili badema, ali obavezno kada kupujete ove proizvode čitajte deklaracije i birajte nezaslađene.

Ukoliko se uželite sira, isprobajte tofu. Ovaj recept bih posebno izdvojila, jer će vam se sigurno dopasti. Naravno, ne zaboravite da pijete vodu. Uz najmanje 8 čaša vode dnevno kuvajte i pijte čajeve. Predlažem vam da, zbog velike količine veštačkih zaslađivača, izbegavate kupovne sokove.

Zdravstvene prednosti posta

Pre svega, posna hrana (ukoliko se zaista fokusirate na prirodne namirnice, a ne kupovne) je značajna jer utiče na jačanje imuniteta. Posna hrana bogata je antioksidansima, vitaminima i mineralima. S obzirom na to da se u vreme posta unosi mnogo više namirnica bogatih celulozom, uspostavlja se bolji proces varenja. Osim toga, reguliše se stolica i sveukupni rad organa za varenje. Na taj način uticaćete na unapređenje izgleda kože, korigovanje telesne težine, povećanje nivoa energije tokom dana, kao i regulisanje masnoća u krvi.