fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 1-5.4.

Šta je monosodijum glutamat?

Jeste li ikada čitajući deklaracije proizvoda naišli na sastojak monosodijum glutamat? Znate li o čemu je reč?

Šta je monosodijum glutamat?

Ovo je jedan od najčešćih hemijski dobijenih aditiva, koji se dodaje industrijskim proizvodima kako bi im se poboljšao ukus.

Kako utiče na čovekov organizam

Osim što podstiče žudnju za nezdravom hranom, prema tvrdnjama brojnih naučnih istraživanja, ima i negativno dejstvo na metabolizam, remeti rad hormona, utiče na promenu hemijskih procesa u mozgu, pa time predstavlja jedan od okidača za migrenu.

Glutamat na nervni sistem deluje poput neurotransmitera, omogućavajući prenos informacija od jedne nervne ćelije do druge. Ukoliko se u mozgu nalazi prevelika količina tih supstanci, može doći do smrti nervnih ćelija usled njihove preterane stimulacije. Pored toga, dovodi se u vezu sa brojnim bolestima, poput Alchajmera, bolesti štitne žlezde, epilepsije, Parkinsonove bolesti, ali i gojaznosti.

Gde se nalazi?

Najčešće ga možete pronaći u mesnim prerađevinama, grickalicama, instant supama, vegeti, dresinzima za salatu i brojnim drugim industrijskim prehrambenim proizvodima. Osim u hrani, ima ga i u određenim lekovima.

Pod kojim nazivima se pojavljuje?

Monosodijum glutamat može se skrivati pod sledećim nazivima:

pojačivač ukusa;
MSG;
glutaminska kiselina;
autolizovani kvasac;
autolizovani protein iz kvasca;
ekstrakt kvasca;
strukturni protein;
prirodna aroma;
hidrolizovani protein;
E621.

Da biste izbegli unos ovog aditiva, ali i brojnih drugih nezdravih sastojaka, važno je da čitate deklaracije proizvoda.

Svaka proizvodnja je u zakonskoj obavezi da proizvod obeleži informacijama o nutritivnom sadržaju, tj. deklaracijom proizvoda. Ove informacije se odnose na energetsku vrednost (kJ/kcal), masti, zasićene masti, ugljene hidrate, šećere, proteine i so. Takođe, deklaracije sadrže i dodatne informacije poput količine vlakana, preporučene veličine porcije, vrednosti na 100 g proizvoda, alergena i potencijalnih alergena. Više o značaju čitanja deklaracija potražite u mojoj knjizi “Vodič za kupovinu hrane”.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.