Šta su eterična ulja?

Da li su eterična ulja deo vaše svakodnevne rutine? Nedavno sam donela odluku da počnem sa redovnim korišćenjem ovih ulja, kako bih podržala svoje zdravlje na još jedan, alternativni način.

S obzirom da vodim računa o kvalitetu proizvoda koje koristim i preporučujem, bilo mi je važno da i u ovom slučaju budem sigurna u brend za koji ću se odlučiti. Moj izbor je brend doTERRA, proizvođač najčistijih eteričnih ulja na svetu. Kao neko ko voli izazove, odlučila sam da se upustim u avanturu dovođenja ovog brenda u Srbiju! Znam da je dug put preda mnom, ali ovo mi je velika želja. 🙂

U ovom blogu ću vam pisati više o poreklu i delovanju eteričnih ulja, a u narednim blogovima više o tome kako su se koristila kroz istoriju, kao i kako se danas koriste. 

Odakle potiču eterična ulja?

Mnoštvo biljaka nalazi se na našoj planeti u različitim oblicima, veličinama, bojama i mirisima. Mnoge od ovih biljaka sadrže jedinjenja koja uglavnom nisu vidljiva golim okom – ona se nalaze u korenju, cvetovima, semenkama, kori ili drugim delovima biljaka. Ova jedinjenja nazivaju se eterična ulja. Visoko su koncentrovana, što ih čini neverovatno moćnim. Eterična ulja, koja su takođe poznata i kao isparljiva aromatična jedinjenja, biljci daju aromu, štite je od insekata i teških uslova u njenoj životnoj sredini, a imaju ulogu i u oprašivanju.

Eterična ulja s naučnog aspekta

Kada čujete reč ,,isparljivo”, možete pomisliti da reč ima negativnu konotaciju. Međutim, kada je reč o eteričnim uljima, isparljivost se odnosi na sposobnost ove supstance da brzo promeni svoje agregatno stanje. Hemijski sastav isparljivih aromatičnih jedinjenja u eteričnim uljima im omogućava da se brzo razgrade u vazduhu. Ovo je razlog zbog kog možete osetiti aromu eteričnih ulja čim otvorite bočicu, čak i sa veće udaljenosti.

Kako eterična ulja deluju?

S obzirom na to da se isparljiva aromatična jedinjenja brzo kreću kroz vazduh, osetićete miris ulja kada jedinjenja dođu do mirisnog nerva, koji šalje signale mozgu. Sa više od 3.000 različitih isparljivih aromatičnih jedinjenja otkrivenih do sada, važno je naglasiti da ova jedinjenja u velikoj meri određuju prednosti, aromu i prirodu svakog doTERRA eteričnog ulja. Zbog svog jedinstvenog hemijskog sastava svako eterično ulje će biti drugačije, u zavisnosti od vrste, a čak i od same biljke. Delikatan odnos aromatičnih sastojaka koji se nalaze u svakom eteričnom ulju je ono što ga čini jedinstvenim i daje mu posebne benefite.

Za poručivanje doTerra eteričnih ulja, slobodno me kontaktirajte putem e-mail adrese info@totallywellness.rs.