fbpx

LETNJI GREEN METHOD 12-16.8.

Šta su ksenoestrogeni?

Ksenoestrogeni predstavljaju hemijske supstance koje ometaju pravilno funkcionisanje endokrinog sistema, a nalaze se u gotovo svim modernim kozmetičkim proizvodima, prskanoj neorganskoj hrani, plastičnim ambalažama i kućnoj hemiji.

Ove supstance imitiraju efekte estrogena u telu i time utiču na brojne poremećaje hormona u organizmu. Nalaze se u zabrinjavajućem broju proizvoda, počevši od voća, povrća, farbi za kosu, šampona, pasti za zube, sve do tupfera za skidanje šminke. Nitrati, pesticidi, steroidi i antibiotici spadaju u neke od najopasnijih ksenoestrogena.

Posebna štetnost ovih supstanci je na organe osetljive na hormone poput grudi, materice, jajnika, prostate, štitne žlezde. Takođe, ksenoestrogeni nepovoljno utiču na gojaznost, neplodnost, rani početak puberteta, pojavu dijabetesa, slab imunitet, kao i za razvoj.

S obzirom na to da ksenoestrogeni mogu izazvati hormonske disbalanse, neki od simptoma koji se mogu javiti su menstrualne nepravilnosti, opadanje i gubitak kose, pojavu sindroma umora nadbubrežnih žlezda, poremećaje rada jetre i bubrega.

Proizvodi koje bismo trebali da izbegavamo ili uopšte ne koristimo su mirisna kozmetika (kreme za negu tela i lica) napravljena od veštačkih sastojaka, kupke, šminku i kreme za sunčanje prethodno neproverenih sastojaka. Posebno treba paziti na proizvode koji sadrže parabene ili benzofenon. Izbegavajte sve proizvode koji sadrže Bisfenol A (BPA).

Putem ovog linka možete pretražiti popularnu kozmetiku i proceniti koliko je štetna. Izuzetno sam veliki protivnik kontraceptivnih pilula, jer je njihova upotreba u mnogim studijama povezana sa pojavom kancera i problema u menopauzi, a one se takođe ubrajaju u ksenoestrogene. Brojna sredstva za čišćenje domaćinstava sadrže hemikalije poput alkilfenol-etoksilata.

Kako da izbegnete ksenoestrogene?

Kad god ste u prilici kupujete prirodne, organske proizvode i uvek čitajte etiketu. Ako konzumirate meso i mlečne proizvode, kupujte one bez hormona i antibiotika, najbolje samo organskog porekla. Koristite prirodne farbe i organske proizvode za kosu. Izbegavajte skladištenje hrane u plastičnim posudama i kesama, već koristite staklene ili keramičke posude.

Držite plastiku dalje od mašine za pranje posuđa ili mikrotalasne rerne. Ne koristite tampone i mirisne maramice za intimnu upotrebu i toalet papir. Maramice koje se stavljaju u mašine za sušenje veša su napunjene kenoestrogenom kako bi odeća postala mekana i sveža. Preostali kenoestrogeni u maramicama mogu prodreti u vašu kožu i direktno remetiti rad ćelija.

Temeljno čistite i perite svo neorgansko voće i povrće pre konzumiranja, a kako najbolje da odstranite ksenoestrogene, u koje spadaju pesticidi, možete pročitati ovde.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.