Šta su meridijani i zbog čega su važni

Kao što sam najavila prošle nedelje, danas počinje NEDELJA KINESKE MEDICINE, u toku koje ću sa vama deliti po jedan blog o tome kako istočnjačke metode i veštine lečenja mogu da vam pomognu da uspostavite balanas. U prvom ću pisati o tome šta su MERIDIJANI.

Jeste li ikada čuli za meridijane? Znate li šta su meridijani i na koji način mogu pomoći prilikom dijagnostikovanja zdravstvenih tegoba?

Meridijanski sistem je koncept u tradicionalnoj kineskoj medicini o putu kroz koji teče životna energija poznatija kao „KI“. Dakle, kineska medicina smatra da u telu postoji 12 glavnih puteva energije, 12 glavnih meridijana, koji reflektuju 12 organskih sistema u telu, a podeljeni su na JIN i JANG grupu. U JIN meridijane ruke spadaju pluća, srce, perikard, dok u JANG meridijane ruke spadaju tanko crevo, debelo crevo, i slezina/pankreas. JIN meridijani noge su bešika, bubrezi i jetra, a JANG meridijani noge su želudac, bešika i žučna kesa.

Ovi meridijani se kreću gore-dole po celom telu, uključujući i LICE.

Meridijani lica

Ono što je veoma zanimljivo jeste da prekinuti protok energije na određenom meridijanu može, posledično, izazvati slabljenje određenog organa, što se često ogleda na delu lica, koji odgovara određenom meridijanu. Na taj način analizom lica možete odrediti kojem organu je potrebno više nege.

Najčešće se ova područja lica spajaju sa sledećim organima:

Čelo: bešika i creva
Uši: bubrezi
Područje između obrva: jetra, želudac i žučna kesa
Nos: srce
Podočnjaci: želudac, bubrezi i jetra
Gornji delovi obraza: srce i želudac
Srednji delovi obraza: pluća i jetra
Donji delovi obraza bliže usnama: debelo crevo i jetra
Gornja usna: hormoni, srce i slezina
Brada: bešika, hormoni, bubrezi
Gornja usna: želudac
Donja usna: creva

Za vizuelni prikaz meridijana na licu kliknite ovde.

Osim što posmatranjem lica možete utvrditi koji organi vam ne funkcionišu kako treba, stimulisanjem meridijanskih tačaka na licu, možete da podstaknete njihovo isceljivanje, ali i obnovu kože, te ublažiti vidljivost bora i popraviti tonus kože. Zbog toga se na istoku koristi Shiatsu masaža, koja podsticanjem meridijana utiče na poboljšanje zdravlja.

Ove tehnike dijagnostikovanja i lečenja predstavljaju drevne metode, koje vam mogu pomoći da razumete različite obrasce, koji se ponavljaju u vašem telu, te da te obrasce promenite praktikovanjem zdravog načina života, koji uključuje zdravu ishranu, ali i promenu svesti.