Šta treba da znate o hrani bogatoj sumporom
Da li ste znali da se sumpor nalazi u brojnim namirnicama? U ovom blog postu vam pišem o hrani bogatoj sumporom, te o tome da li je korisna za telo ili je treba izbegavati.
Šta je sumpor i na koji način utiče na organizam?
Telo koristi sumpor za različite važne funkcije, uključujući izgradnju i popravku DNK, zaštitu ćelija od oštećenja, stvaranje proteina, regulisanje ekspresije gena, te pomaže telu da metaboliše hranu.
Ovaj element je takođe neophodan za pravljenje i recikliranje glutationa – jednog od glavnih antioksidanasa u telu, koji pomaže u smanjenju upale i sprečavanju oštećenja ćelija izazvanih oksidativnim stresom.
Mnoga hrana i pića prirodno sadrže sumpor, a ima ga i u nekim lekovima i suplementima.
Namirnice bogate sumporom
Unos hrane bogate sumporom od vitalnog je značaja za zdravlje. Ipak, mnogi ljudi navode da se osećaju bolje kada eliminišu ili drastično smanje unos namirnica koje sadrže ovaj nutrijent. Međutim, ne postoje naučni dokazi koji potvrđuju postajanje intolerancije na sumpor.
Zapravo, većina studija se fokusira na neželjene efekte sulfita – konzervansa dobijenog od sumpora, koji se dodaje nekim alkoholnim pićima i upakovanoj hrani kako bi joj se sprečilo kvarenje i produžio rok trajanja. Prema istraživanjima samo je 1% ljudi koji konzumiranju hranu bogatu sulfatima osetljivo na sulfite.
Ako ste vi osetljivi na njih, obavezno proverite deklaraciju prehrambenih proizvoda, te izbegavajte hranu koja sadrži sastojke kao što su natrijum sulfit, natrijum bisulfit, natrijum metabisulfit, sumpor dioksid, kalijum bisulfit i kalijum metabisulfit. Više o načinu tumačenja deklaracija pročitajte u mojoj knjizi ”Vodič za kupovinu hrane”.
1. Meso
Različite vrste mesa sadrže određene količine sumpora, poput govedine, piletine i ćuretine.
2. Riba i morski plodovi
Većina ribe sadrži sumpor, a naročito ga ima u morskim plodovima, kao što su škampi i školjke.
3. Mahunarke
I mahunarke sadrže sumpor, a posebno bih izdvojila soju, pasulj i grašak.
4. Orašasti plodovi i semenke
Različito koštunjavo voće, kao i semenke. Sumpora posebno ima u bademima, brazilskim orasima, kikirikiju, orasima, te semenkama bundeve i susama.
5. Jaja
I žumance i belance sadrže sumpor.
6. Mlečni proizvodi
Brojni mlečni proizvodi, poput kravljeg mleka, čedar sira, parmezana i gorgonzole takođe imaju određene količine sumpora.
7. Sušeno voće
Dok u svežem voću nema sumpora, sušeno voće ga sadrži. Naročito ga ima u sušenim breskvama, kajsijama i smokvama.
8. Neke vrste povrća
Špargle, brokoli, prokelj, crveni kupus, praziluk, luk, rotkvice i repa sadrže sumpor.
9. Određene žitarice
Određene žitarice, poput ječma, ovsa i pšenice, kao i brašna napravljena od njih, sadrže sumpor.
10. Začini i prelivi
Ren, senf, kari u prahu i mleveni đumbir sadrže ovaj nutrijent.
11. Razni napici
Brojni napici, a naročito pivo, sajder, vino, kokosovo mleko, te sok od grožđa i paradajza, bogati su sumporom.
12. Voda
Voda za piće takođe može da sadrži značajne količine sumpora, u zavisnosti od toga gde živite, odnosno odakle potiče voda koju pijete. Ona iz bunara sadrži najveće količine ovog nutrijenta.
13. Različite prerađene namirnice
Različite prerađene namirnice zapravo sadrže sulfite, konzervanse za hranu dobijene iz sumpora, koji se obično se dodaju hrani kao što su džemovi, kiseli krastavci i sušeno voće, kako bi im se produžio rok trajanja.
Moguće nuspojave unosa prevelike količine sumpora
Dok je praktikovanje ishrane koja sadrži dovoljno sumpora od vitalnog značaja za ljudsko zdravlje, previše ovog minerala može izazvati nekoliko neprijatnih nuspojava. Tu spadaju dijareja, te pogoršanje već postojećih upala creva, kao što su ulcerozni kolitis ili Kronova bolest.
Neka istraživanja potvrđuju da voda koja u sebi sadrži sumpor, može prouzrokovati dijareju.