fbpx

PURPLE PREMIUM 3-7.6.

Sve o mu čaju

Tokom boravka u Japanu susrela sam se sa raznim fantastičnim namirnicama, koje su karakteristične za japansku kuhinju. Jedna od njih je i vrlo ukusan mu čaj. Evo o čemu je reč.

Šta je mu čaj?

Tradicionalni japanski mu čaj je vrsta čaja, koji se, umesto od listova, pravi od stabljika i korenja raznih biljaka, što mu pruža drugačiji, delikatniji ukus. Zahvaljujući svom sastavu sadrži manje kofeina i tanina. Datira još od 12. veka sa područja Kine, gde su ga konzumirali budistički monasi. Njegov današnji recept kreirao je osnivač makrobiotike Džordž Osava na osnovu tradicionalnog orijentalnog lekovitog biljnog napitka za lečenje ginekoloških oboljenja.

Koje sastojke sadrži?

Reč „mu“ na japanskom znači „idealno stanje ravnoteže“, a upravo ta ravnoteža može se postići kombinacijom 16 različitih biljaka, od kojih je čaj i napravljen. Njegova receptura zasnovana je na filozofskom konceptu makrobiotike, koji osim specijalnog režima ishrane, podrazumeva poseban način i stil života, odnosno shvatanje sveta kao interakcije dve suprotne sile – jina i janga. Dakle, konzumiranjem mu čaja dovodimo ove dve suprotne energije u ravnotežu, a time i telo i psihu, odnosno celokupno zdravlje organizma.

Svaki organski sastojak pažljivo je odabran ne samo zbog svojih korisnih svojstava, već i na osnovu ukusa:

– koren japanskog božura
– koren japanskog peršuna
– kineski koren ili poria cocos
– kineski cimet
– sladić
– koštice breskve
– koren ženšena
– kineska lisičarka
– koren đumbira
– kora mandarine
– cnidium monnieri (vrsta peršuna)
– atractylodes
– šilj
– karanfilić
– božur
– koptis

Kako se pravi?

Mu čaj se pravi posebnom tehnikom prerade, koja uključuje parenje i pečenje stabljika i korenja različitih biljaka. Ovaj proces uklanja gorčinu i čaju pruža prepoznatljiv, lagan ukus.

Stabljike i korenje se prvo kuvaju na pari, kako bi se zaustavio proces oksidacije, a zatim se peku, da se dodatno osuše. Dobijeni čaj je lagan i osvežavajući, sa blago orašastim, zemljanim ukusom.

Obično se pije vruć, ali se može poslužiti i ohlađen sa ledom za osvežavajući letnji napitak.

Za pripremu mu čaja koristite 1-2 kašičice čaja na šolju vrele vode. Kuvajte 1-2 minuta, a zatim procedite i uživajte.

Zdravstvene prednosti mu čaja

Mu čaj umiruje i okrepljuje, a ima i brojne zdravstvene prednosti.

1. Poboljšava zdravlje digestivnog trakta

Zahvaljujući brojnim biljkama od kojih se sastoji, mu čaj bogat je enzimima, koji mogu pomoći u razgradnji hrane u digestivnom traku, što olakšava telu da apsorbuje hranljive materije. Osim toga, sadrži brojne antioksidanse, koji štite digestivni trakt od oštečenja izazvanih slobodnim radikalima. Budući da je pun različitih jedinjenja poput flavonoida, mu čaj poseduje antiinflamatorna svojstava, koja mogu smanjiti upale u digestivnom traktu, te ublažiti niz stomačnih tegoba.

2. Poboljšava zdravlje respiratornog trakta

Pokazalo se da antioksidansi koji se nalaze u mu čaju, kao što su katehini i flavonoidi, poseduju antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u respiratornom traktu. Ovo može pomoći u ublažavanju simptoma respiratornih stanja kao što su astma ili bronhitis.

3. Ublažava menstrualne grčeve

Mu čaj takođe sadrži teanin, aminokiselinu za koju se pokazalo da pomaže u smanjenju anksioznosti i podstiče opuštanje, što može biti od pomoći tokom menstruacije. Takođe, mu čaj sadrži i malu količinu kofeina, koji stimuliše protok krvi, te smanjenje nadimanje. Osim toga, postoji još niz čajeva, biljaka i suplemenata, koji vam mogu pomoći prilikom ublažavanja PMS simptoma, a o njima više saznajte iz moje e-knjige ,,Sredi PMS“.

Gde ga možete nabaviti?

Mu čaj možete da nabavite online. Takođe, imate mogućnost da ga sami napravite kombinacijom odgovarajućih sastojaka.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.