Sve prednosti kokosovog ulja
Izuzetno je bogato hranljivim sastojcima i ne sadrži toksine zbog čega se koristi kao lek, u ishrani ali i u brojnim kozmetičkim tretmanima. U ovom blogu vam predstavljam sve prednosti kokosovog ulja.
Kokosovo ulje je jestivo, ekstrahovano iz ljuske ili mesa zrelog ploda kokosove palme. Vekovima unazad koristi se u brojinim azijskim zemljama kao lek, u ishrani, ali i za negu kože. Poslednjih nekoliko godina sve je popularnije i kod nas. Budući da sadrži visok nivo zasićenih masnih kiselina mnoge zdravstvene organizacije upozoravaju na njegova štetna dejstva usled preterane upotrebe.
U službi zdravlja
Kao i sve druge namirnice, i kokosovo ulje treba koristiti u umerenim količinama, jer jedino u tom slučaju može imati pozitivan efekat na čovekov organizam. Sadrži gotovo 90 odsto zasićenih masnih kiselina, koje se lako metabolišu u telu, a zahvaljujući njima, kokosovo ulje ubrzava metabolizam, podstiče sagorevanje kalorija i pomaže prilikom regulisanja telesne težine. Zapravo, ove masti se ne talože u telu, već se razgrađuju, apsorbuju i šalju u jetru gde se zatim, pretvaraju u energiju.
Odlično je sredstvo u borbi s brojnim bolestima. Ono je pravi lek za viruse, bakterije i gljivice, a sprečava i nastanak različitih infekcija. Pozitivno utiče na rad jetre, podstiče izbacivanje toskina iz tela, te poboljšava probavu. Ubrzava regeneraciju ćelija, jača imuni sistem, snižava holesterol u krvi a potpomaže i apsorpciju kalcijuma i magnezijuma.
Mnoga istraživanja pokazuju da je naročito delotvorno kod neurodegenerativnih bolesti, poput Parkinsonove bolesti, Alchajmera i epilepsije. Osim toga, najnovije studije došle su do zaključka da glavni sastojak kokosovog ulja – laurinska kiselina, uništava gotovo 93 odsto ćelija raka debelog creva.
Kao hrana
Kokosovo ulje koristi se i u kulinarstvu. Zahvaljujući blagom mirisu i ukusu odličan je sastojak mnogih slanih ali i slatkih jela. Najbolje je koristiti organsko, hladnoceđeno ulje, jer obrađeno sadrži mnogo aditiva i toksičnih materija. Prema brojnim studijama kokosovo ulje ne bi trebalo pržiti, jer ono na visokoj temperaturi oksidira stvarajući štetne supstance, dok se antioksidansi u tom slučaju uništavaju.
U kozmetici
U prednosti kokosovog ulja spadaju i njegova antioksidanta svojstva. Zahvaljujući njima preporučuje se za negu, naročito suve i osetljive kože. Brojni kozmetički proizvodi na prirodnoj bazi sadrže upravo kokosovo ulje jer ono odlično neguje, hrani i hidrira kožu, čini je mekom, glatkom i baršunastom. Uglavnom se koristi kao losion za telo ili balzam za usne. Budući da umanjuje i vidljivost bora, mnoge žene ga, umesto kreme, koriste za dnevnu negu lica. Može da posluži i za skidanje šminke, ali i u borbi s celulitom. Koliko je dobro za negu kože, toliko je efektno i u tretmanima za kosu, jer jača folikul dlake, obnavlja je i hrani.