Tri esencijalna ulja koja će vas opustiti

Da li vas ponekad određeni mirisi podsete na neku situaciju iz prošlosti i time probude određene emocije u vama? Tajna mirisa krije se baš u tome što bude uspomene i izazivaju razna osećanja i na taj način kroz nervni sistem utiču na naš organizam. To važi i za esencijalna ulja, kojima sam posvetila ovaj blog.

Naime, mirisni živci prenose osećaj mirisa iz sluzokože gornjeg dela nosne duplje, kroz koštane otvore, kanale i pukotine do različitih delova mozga, uključujući i limbički sistem zadužen za emocije, raspoloženje i pamćenje. Na taj način mirisi pokreću različite fizičke reakcije u telu i naposletku harmonizuju organizam, stimulišu ga i smiruju. Naučno je dokazano da esencijalna ulja imaju sličan, gotovo jednak uticaj na nervni sistem kao i lekovi protiv anksioznosti.

Šta je aromaterapija?

Aromaterapija je komplementarna i alternativna praksa u medicini koja balansira čovekovo telo, um i duh uz pomoć eteričnih ulja intenzivnog mirisa, ekstrahovanih iz biljaka. Brojne naučne studije utvrdile su da mirisne esencije biljaka mogu umanjiti stres, opustiti telo ali i poboljšati kvalitet sna.

Za terapijske svrhe mešavine eteričnih ulja prave se u kombinaciji sa četiri bazna ulja: ruzmarina, geranijuma, lavande i mente. Tako spremljena mogu da se inhaliraju, upijaju u kožu putem kupki ili kroz razne preparate.

1. Lavanda

Naučno su dokazana lekovita svojstva esencijalnog ulja lavande – ono opušta nerve, umanjuje uznemirenost, anksioznost i depresiju, snižava krvni pristisak, umanjuje srčanu frekvenciju (broj otkucaja srca u minuti) i snižava telesnu temperaturu. Osim toga, leči nesanicu i poboljšava san. Budući da može oponašati estrogen, pre bilo kakvog tretmana, važno je da se konsultujete s lekarom.

2. Bergamot

Bergamot je vrsta hibridnog voća, koji prema izgledu i ukusu podseća na mešavinu narandže i limuna. Tradicionalno se koristi u narodnoj italijanskoj medicini za opuštanje u obliku esencijalnog ulja, a i brojna nova istraživanja potvrđuju njegovu sposobnost da ublaži napetost i anksioznost. Zahvaljajući intenzivnom mirisu često se stavlja u parfeme, a može se upotrebljavati za rešavanje nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema budući da ima i antibakterijska svojstva. Pet kliničkih istraživanja, sprovedenih u periodu od 2009. do 2013. godine, utvrdila su da aromaterapijsko ulje bergamota snižava krvni pritisak, umanjuje rizik od srčanog udara, otklanja stres i smanjuje hronične bolove.

3. Nana

Eterično ulje nane, mente ili peperminta dobija se parnom destilacijom svežih nadzemnih delova nane u cvatu. Specifičan miris potiče od najvažnije aktivne supstance ove biljke, mentola, međutim pored njega ova lekovita biljka sadrži i druge korisne sastojke, zbog čega je njeno dejstvo raznovrsno, a primena široka. Koristi se za eliminaciju stresa i otklanjanje glavobolja. Poboljšava koncentraciju, podiže nivo energije i u potpunosti osvežava organizam.