Ulje jojobe za lečenje akni

Brojni sastojci iz prirode upotrebljavaju se za negu kože i lečenje određenih problema sa kožom. Jedan od najpoznatijih, ali i najdelotvornijih, je ulje jojobe.

Naime, ulje jojobe nalazi se u mnogim kozmetičkim proizvodima, kao što su sredstva za čišćenje lica, ali i kreme za lečenje akni. Bogato je brojnim vitaminima, poput vitamina E, te mineralima, kao što je cink. Poseduje mnoga svojstva, poput protivupalnih, antibakterijskih i antivirusnih, koja pomažu u čišćenju kože, te ublažavaju upalne procesa na njoj.

Osim toga, ulje jojobe koristi se za usporavanje starenja kože, a ubrzava i zarastanje rana.

Ulje jojobe leči akne

Ulje jojobe takođe vam može pomoći u borbi sa aknama. Brojna istraživanja pokazala su da je ulje jojobe korisno u lečenju akni kao samostalan sastojak, ali i u kombinaciji sa drugim sastojcima. Nemačka studija iz 2012. otkrila je da maska za lice od jojobe i gline efikasna u lečenju kožnih lezija i blagih akni. Ispitanici koji su koristili ovu masku dva do tri puta nedeljno primetili su značajno smanjenje upale, a lezije i akne su bile manje vidljive.

Kako da koristite ulje jojobe za ublažavanje akni

Potražite kozmetičke proizvode, koji u sastavu imaju jojobino ulje ili napravite sopstvenu mešavinu kod kuće.

1. Kao sredstvo za uklanjanje šminke

Na sunđer ili tupfer sipajte malu količinu ulja jojobe, te nežno i temeljno obrišite šminku. Ostavljanje šminke na licu, naročito preko noći, može uzrokovati pucanje kože. Zato je važno da je redovno skidate.

2. Kao sredstvo za čišćenje

Na dlan nanesite malu količinu ulja jojobe. Umasirajte ulje u kožu kružnim pokretima, 1-2 minuta.

3. Kao maska za lice u kombinaciji sa glinom

Pomešajte malu količinu bentonit gline sa malo ulja jojobe. Nakon što dobijete glatku, konzistentu smesu, nanesite je na lice i vrat, dva do tri puta nedeljno, u trajanju od 10 do 15 minuta.

4. Kao hidratantna krema

Pomešajte jednake količine ulja jojobe i aloe vera gela, te dobijenu kremastu smesu prespite u falšicu sa raspršivačem i dobro je protresite. Poprskajte lice i razmažite smesu po koži, te je ostavite oko 15 sekundi da je koža upije.

5. Kao tretman za lice pod tušem

Hidrantnu krem,u koju ste prethodno napravili, nanesite na lice i druge delove kože zahvaćene aknama, te je dobro utrljajte. Pustite nekoliko sekundi da koža upije smesu, a zatim je isperite pod tušem. Nakon toga, kožu nežno osušite peškirom.