Zbog čega je cink važan za kožu?

Cink nije ni među prvih pet pojmova koji vas asociraju na lepu kožu, zar ne? Međutim, ovaj mineral, osim što je potreban za pravilno funkcionisanje više od sto različitih enzima, i te kako utiče na zdravlje kožnih ćelija. U ovom blogu vam objašnjavam zašto je cink važan za kožu.

Poput svakog drugog minerala, i cink je neophodan za pravilno funkcionisanje organizma. Obnavlja ćelije, reguliše rad štitne žlezde i veoma često se koristi u prevenciji prehlada i raznih hroničnih infekcija. Obnavlja tkiva, te pospešuje zarastanje rana. Budući da regeneriše ćelije, posebno je učinkovit u lečenju akutnih iritacija kože.

Evo zašto je sve cink važan za kožu

Deluje kao antioksidans

Iako tehnički nije antioksidans, poput vitamina C i E, cink je ključni faktor odbrambenog mehanizma kože. Umanjuje štetno dejstvo slobodnih radikala, štiti lipide i fibroblaste, ćelije vezivnog tkiva koje stvaraju kolagen, koje čine zaštitni sloj kože.

Ubrazava proces zarastanja rana

U slučaju posekotine, enzimi, čiji razvoj podstiče cink, štite od infekcija, kontrolišu upale i proizvode nove ćelije kako bi popucala koža što brže zarasla. Čak se i zdrava koža oslanja na ovaj mineral za proizvodnju novih ćelija, kao i funkciju ćelijskih membrana.

Leči akne

Zbog nedostatka cinka koža može da proizvede veću količinu ulja i sebuma koji potom zapuše pore, te u kombinaciji sa bakterijama uzrokuju pojavu bubuljica odnosno akni. Budući da poboljšava imunološke funkcije organizma, cink može pomoći u kontroli i ovog upalnog procesa.

Umanjuje perut, te leči i druga stanja kože glave

Perut i neke gljivične infekcije kože glave takođe su povezane sa količinom cinka u organizmu. Naime, ovaj mineral, ne samo da pomaže u kontroli rasta bakterija i gljivica koje uzrokuju perut i iritaciju skalpa, time što umanjuje količinu ulja kojim se te bakterije hrane, nego i zahvaljujući svojim antiupalnim svojstvima smiruje iritaciju kože i umanjuju njen svrab.

Štiti od štetnih uticaja sunčevih zraka

Cink je odličan za zaštitu kože od štetnih uticaja ultra ljubičastih zraka sunca. Zapravo, svaki put kada nanesete kremu sa zaštitnim faktorom vi koristite cink u prevenciji raka kože. Naime, mnoge kreme za sunčanje koje pružaju širok spektar UV zaštite, sadrže cinkov oksid koji sprečava prodiranje UV zraka do dubljih slojeva kože.

Brojna druga oboljenja kože

Iako je potrebno još istraživanja koja bi potkrepila ove zaključke, veruje se da cink pomaže i kod nekih ozbiljnijih stanja kože poput ekscema, psorijaze, opekotina i čireva. Ima pozitivne učinke prilikom zaceljivanja rana i regenerisanja tkiva.

Preporučena doza

Prema brojnim studijama preporučena dnevna doza cinka za muškarce iznosi 11 mg, a za žene 8 mg. Budući da ga u čovekovom telu ima samo u tragovima, potrebno ga je unositi kroz hranu. Ostrige, rakovi i jastozi su najveći izvori cinka, a ima ga i u pilećem mesu, govedini, pasulju, bebi spanaću i raznim žitaricama. Uravnotežena ishrana može vam obezbediti dovoljnu količinu cinka, ali u specifičnim situacijama, uz konsultaciju lekara, možete uvesti i suplemente.