Vodič za proteinske suplemente

Budući da su proteini od izuzetnog značaja za čovekov organizam, u ovom blogu vam predstavljam vodič za proteinske suplemente.

Koznumiranjem proteinskih namirnica snadbevamo telo energijom, doprinosimo metaboličkim procesima kao i radu digestivnog trakta.

Proteini su, kao i svi ostali mikro(vitamini i minerali) i makronutrijenti (masti i ugljeni hidrati), neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Mogu se podeliti na životinjske i biljne. Oni životinjskog porekla, poput mesa, ribe, jaja i mlečnih proizvoda, sadrže sve esencijalne aminokiseline, pa se stoga smatraju visokokvalitetnim proteinima. Ukoliko praktikujete vegetarijansku ili vegansku ishranu fokusirajte se na to da svakodnevno unosite mahunarke (pasulj, sočivo, leblebija, grašak, boranija), kinou, heljdu, tofu sir, semenke (lanene, bundevine, suncokretove, čia, konopljino seme), zeleno lisnato povrće, te koštunjave plodove.

Potrebe za proteinima u ishrani zavise od starosti, pola, fizičke aktivnosti i zdravstvenog stanja. Odrasle osobe koje su dobrog zdravstvenog stanja, a nisu sportisti, trebalo bi da unose 10-15% proteina od ukupnog dnevnog energetskog unosa što odgovara količini od 0,8-1 g po kilogramu telesne težine. S obzirom na to da sportisti troše više energije, logično je da će im i potrebe za proteinima biti veće.

Međutim, i pored toga što je ovaj makronutrijent krucijalan za pravilnu ishranu, sa proteinima ne treba preterivati. Neretko se dešava da sportisti konzumiraju prevelike doze, što može imati negativan uticaj na zdravlje, jer je krajnji produkt razgradnje proteina amonijak, koji je u velikim količinama toksičan.

Sa druge strane, ukoliko ne unosite dovoljnu količinu proteina simptomi koji prate ovo stanje su krhki nokti, slaba kosa, problemi sa kožom, gubitak mišića, povećan rizik od fraktura kostiju, masna jetra, veći rizik za pojavu infekcija, usporen rast dece i drugo.

Ukoliko pored toga što unosite proteine kroz hranu, želite da dopunite svoju ishranu proteinskim prahovima, u nastavku pročitajte koje sve vrste postoje i kako ih možete dodati jelima.

Vrste proteinskih prahova

Kako se wellness industrija širi, na tržištu je sve više i više različitih vrsta proteinskih suplemenata. Sada je moguće kupiti niz proteinskih prahova, u stotinama različitih mešavina i ukusa. Ovo je moj vodič za proteinske suplemente.

Protein surutke

Većina proteinskih prahova na tržištu napravljena je od surutke, proteina koji se dobija iz mlečnih proizvoda. Ima kompletan profil aminokiselina što znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline neophodne organizmu za rast i razvoj. Dostupna je u gotovo svim ukusima, od klasične vanile i čokolade do različitih voćnih varijanti. Uvek birajte izolovani protein surutke, pre nego koncentrovani jer sadrži veću količinu proteina, a mnogo manje masti i ugljenih hidrata. Osim toga, ne sadrži ni laktozu.

Protein graška

Protein graška je 100% biljni protein. Odličan je za vegane ili one koji imaju alergiju na mlečne proizvode, međutim ne sadrži baš sve esencijalne aminokiseline. Njegov nutritivni profil možete poboljšati ukoliko ga pomešate sa drugim proteinima, kao što su jaja, integralni pirinač ili konopljin protein. Budući da ga ne možete nabaviti u mnogo različitih ukusa kao druge proteine, slobodno mu dodajte prirodni zaslađivač po želji.

Protein konoplje

Nutricionistički, u poređenju sa drugim proteinima biljnog porekla, protein konoplje je verovatno najbolji u pogledu profila esencijalnih aminokiselina. Takođe, sadrži omega 3 i omega 6 masne kiseline i biljna vlakna. Nedostatak proteina konoplje je ukus – a to nije lako sakriti! Možete ga poboljšati tako što ćete ga pomešati sa organskim kakaom u prahu.

Protein kokosa

Protein dobijen iz kokosa takođe je odličan izbor za vegane. Osim proteina, ovo tropsko voće bogato je biljnim vlaknima i zdravim masnim kiselinama. Možete ga koristiti kao dodatak šejkovima, smutijima, ovsenim kašama, ali i slanim i slatkim bezglutenskim pecivima. Prijatnog je ukusa.

Protein lanenog semena

Budući da su semenke lana najbogatiji biljni izvor omega 3 masnih kiselina, a sadrže i omega 6 i omega 9, visok nivo proteina, biljnih vlakana, vitamina B, C i E, kalcijuma, selena, bakra, gvožda, cinka, natrijuma, fosfora i kalijuma, slobodno uključite u ishranu njihov proteinski prah. Možete ga dodati u smuti, ovsenu kašu, ali i brojna slana jela.

Protein bundevinih semenki

Dodavanjem ovog proteina u obroke nećete povećati samo unos proteina, već i brojnih drugih nutrijenata, kao što su biljna vlakna, fosfor, magnezijum, cink, gvožđe, vitamini B, K i E, ali i omega 6 i omega 9 masne kiseline. Osim toga, plod bundeve sadrži aminokiselinu koja podstiče izlučivanje serotonina, hormona koji je vezan za dobro raspoloženje i osećaj sreće.