Započnite dan đumbirom
Imate li osećaj da vam je doručak svakog dana isti? Ukoliko nemate ideju šta novo biste mogli da pripremite za ovaj najvažniji obrok, začinite ga sa malo egzotičnog začina i započnite dan đumbirom.
Naime, zahvaljujući brojnim lekovitim svojstvima đumbir spada u supernamirnice. Koren ove egzotične biljke od davnina se koristi za lečenje brojnih bolesti. Ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulaciju, sprečava nastajanje ugrušaka krvi, a takođe je delotvoran lek protiv migrena. Podstiče detoksikaciju, a time i preznojavanje, a ima i protivupalna svojstva, te se koristi za prevenciju i lečenje prehlade. Smiruje kašalj, jača imunitet i umanjuje bolove u mišićima. Umanjuje mučnine i delotvoran je u lečenju različitih stomačnih tegoba.
Osim toga, ima veoma pikantanu aromu koja svakom jelu pruža novi, sprecifičan ukus. Evo na koje sve načine ga možete uključiti u jutarnji obrok.
1. Začinite jutarnju kafu đumbirom
Započnite dan đumbirom i u kafu dodajte ovaj začin. Kafa i đumbir predstavljaju moćnu kombinaciju za borbu sa slobodnim radikalima, te ukoliko konzumirate kafu, jednostavno dodajte ½ kašičice mlevenog đumbira u 1 šolju kafe. Ovaj napitak će vam biti ukusan, ali može uticati i na to da poboljšate probavu.
2. Dodajte đumbir u čaj
Ovo je izuzetno popularan napitak, naročito zimi jer zagreva organizam. Ne samo što će vas ugrejati, već će i smiriti mučninu i nervozna creva. Šoljica ovog začinjenog čaja posebno je korisna za ublažavanje jutatarnje mučnine u trudnoći. Sami možete napraviti domaći čaj od đumbira, tako što ćete komadiće korena ostaviti 10 minuta u ključaloj vodi.
3. Popijte limunadu sa đumbirom
Postoje različiti recepti za ovaj napitak, pa sami odaberite kombinaciju koja vam najviše prija. Zahvaljujući đumbiru lakše i brže ćete se razbuditi, a imaćete i više energije tokom dana. Ovo su moji predlozi.
Recept 1.
Sastojci:
½ šolje svežeg lišća peršuna
sok od 1 limuna
2 cm đumbira
3 šolje hladne vode
Priprema:
Izblendirajte sve sastojke i uživajte.
Recept 2.
Sastojci:
2 dl tople vode
2 kašike jabukovog sirćeta
2 kašike limunovog soka
½ kašičice mlevenog đumbira
¼ kašičice cimeta
¼ kašičice aleve paprike
1 kašičica domaćeg sirovog meda
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i pijte toplo.
4. Stavite malo džema od đumbira na parče integralnog hleba
Ukoliko za doručak volite da pojedete parče integralnog, po mogućnosti bezglutenskog hleba, zasladite ga malom količinom džema od đumbira koji sami možete da napravite.
Sastojci:
6 limuna
½ kašičice sode bikarbone
2 ½ šolje vode
1 šolja grubo izrendanog korena đumbira
1 pakovanje voćnog pektina u prahu (oko 50g)
3 šolje kokosovog šećera
Priprema:
Ogulite i iscedite 6 limuna. Koru limuna izrendajte i pomešajte sa sodom bikrabonom i vodom. Dobijenu smesu kuvajte oko 5 minuta, dok ne prokuva, pa ostavite sa strane. Zatim, pomešajte limunovu pulpu i limunov sok, pa ih, kao i đumbir, dodajte u šerpu koju ste ostavili sa strane. Potom, sipajte voćni pektin i ostavite da se otopi. Sve zajedno kuvajte na visokoj temperaturi, konstantno mešajući. Tokom kuvanja dodajte kokosov šećer i ostavite šerpu na vatri još koji minut. Nakon što ste skuvali džem, ostavite ga da se ohladi pa ga prespite u staklene tegle.
5. Isprobajte sirup od đumbira
Ukoliko za doručak volite da jedete bezglutenske palačinke zasladite ih sirupom od đumbira, koji predstavlja mnogo zdraviju varijantu od javorovog sirupa. Kao džem i sirup možete da napravite sami.
Sastojci:
100 g oguljenog korena đumbira
½ šolje kokosovog šećera
1 šolja vode
Prirpema:
Sve sastojke pomešajte i kuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta. Nakon toga, dobijenu smesu procedite kako bi vam ostala glatka tečnost.
6. Dodajte đumbir u smuti
U smuti možete da dodate komadiće svežeg đumbira, mleveni đumbir ili sirup od đumbira koji ste prethodno sami napravili. Budući da je veoma intenzivnog ukusa, trudite se da ne preterate sa količinom kako đumbir ne bi dominirao u smutiju.