Zašto bi trebalo da jedete bujon od kostiju?
Budući da poseduje brojne zdravstvene koristi, naše bake su znale koliko je važno da pripremaju različite recepte za bujon od kostiju. Ovo jelo je deo naše kulinarske tradicije, ali je u poslednje vreme postalo veoma popularno u svetu.
Naime, bujon od kostiju se dobija kuvanjem životinjskih kostiju i vezivnog tkiva.
Zdravstvene koristi bujona od kostiju
Bujon od kostiju, najčešće goveđih, bogat je hranjivim materijama koje jačaju imunološki sistem, ublažavaju digestivne tegobe, učestvuje u regulisanju rada štitne žlezde, te umanjuje simptome mnogih drugih zdravstvenih stanja. Bogat je proteinima, želatinom, kao i mineralima poput kalcijuma i fosfora.
1. Pomaže izgradnju, kao i jačanje kostiju i zglobova
Životinjske kosti bogate su kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, fosforom i drugim mineralima u tragovima – istim mineralima potrebnim za izgradnju i jačanje kostiju kod čoveka.
Riblje kosti takođe sadrže jod koji je neophodan za zdrav rad štitne žlezde i metabolizma.
Vezivno tkivo koje sadrži glukozamin i hondroitin, prirodna jedinjenja koja se nalaze u hrskavici, podržavaju zdravlje zglobova. Svi ovi životinjski delovi sadrže i protein kolagen, koji se prilikom kuvanja pretvara u želatin i kao takav poseduje nekoliko važnih aminokiselina.
Kuvanjem ovih sastojaka, hranjive materije se otpuštaju u vodu u obliku koji čovekovo telo može lako da apsorbuje.
2. Pozitivno deluje na rad digestivnog sistema
Bujon od kostiju ne samo da je lako probavljiv, već može pomoći i u varenju druge hrane.
Želatin koja se nalazi u bujonu prirodno zadržava tečnost, a takođe se može vezati za vodu u ljudskom probavnom sistemu, te na taj način pomoći hrani da se lakše kreće kroz creva.
Aminokiselina u želatinu, koja se zove glutamin, pomaže u održavanju funkcije zidova creva, a poznato je da prevenira i leči stanje poznato kao sindrom propusnih creva, prilikom kojeg u krvotok kroz oštećne zidove creva ulaze i štetne supstance, koje mogu uzrokovati razne upale i hronične bolesti. Osim toga, bujon od kostiju može pomoći u borbi sa oboljenjima kao što je i Kronova bolest.
3. Ublažava upale
Aminokiseline koje se nalaze u bujonu od kostiju, uključujući glicin i arginin, imaju snažna protivupalna dejstva.
Arginin, posebno, može pomoći u borbi sa upalom povezanom sa gojaznošću. Jedno istraživanje pokazuje da su viši nivoi arginina u krvi povezani sa ređom pojavom upala kod gojaznih žena.
Hronične upale mogu uzrokovati mnoge ozbiljne zdravstvene probleme kao što su bolesti srca, dijabetes, Alchajmerova bolest, artritis i mnogi tipovi kancera. Zato je važno da u jelovniku uvek imate antiinflamatorne namirnice.
4. Može pomoći prilikom gubitka kilograma
Dokazano je da želatin u bujonu od kostiju, koji nema mnogo kalorija, deluje tako da podstiče osećaj sitosti. S obzirom na to, redovnim konzumiranjem bujona možete umanjiti unos kalorija, što će dovesti do gubitka kilograma tokom vremena.
5. Poboljšava kvalitet sna
Dokazano je da glicin iz bujona podstiče san. Konzumiranjem bujona pre spavanja možete poboljšati kvalitet sna, mentalne funkcije i pamćenje.
RECEPT
Sastojci:
4 kilograma goveđih kostiju
4 šargarepe, seckanih na komade
4 stabljike celera, seckanog na komade
2 crna luka
4 čena belog luka, izgnječena
1 kašičica morske soli
1 kašičica celog zrna bibera
2 lovorova lista
3 grančice sveže majčine dušice
5-6 grančica peršuna
¼ šolje jabukovog sirćeta
20 čaša hladne vode
Priprema:
Stavite sve sastojke u veliki lonac. Sipajte vodu. Kuvajte na visokoj temperaturi do ključanja, potom smanjite i kuvajte lagano, a penu i mast koja se pojavljuje na površini lonca povremeno skinite. Kuvajte 24-48 sati. Sklonite sa vatre da se malo prohladi do sobne temperature. Bujon procedite kroz cediljku, a ostale sastojke bacite. Koristite u roku od nedelju dana ili zamrznite i čuvajte u zamrzivaču do 3 meseca.