Zašto su jutarnje rutine važne i kako da ih kreirate?

Zagovornik sam jutarnjih rutina, budući da one mogu imati značajan uticaj na produktivnost, raspoloženje i opšte blagostanje. Zbog čega još su jutarnje rutine važne, te kako da kreirate niz svojih, pročitajte u nastavku.

Šta su jutarnje rutine?

Jutarnje rutine predstavljaju skup aktivnosti ili navika koje pojedinci praktikuju na redovnoj osnovi, obično ujutru, kako bi se što bolje pripremili za dan koji je pred njima. One se razlikuju od osobe do osobe, a mogu uključivati širok spektar aktivnosti.

Ako započnete dan određenim navikama koje vas umiruju, ispunjavanju i pružaju vam energiju, ostaćete fokusirani na svoje dnevne ciljeve. Postoji razlog zbog kojih većina uspešnih ljudi, poput Tonija Robinsa i Opre Vinfri, primenjuju jutarnje rutine.

Zašto su jutarnje rutine važne?

Jutarnje, ali i bilo koje druge rutine nam mogu pomoći da budemo uspešniji, te ostvarimo ciljeve koje smo sebi zacrtali. Tajna je u tome da ih primenjujemo REDOVNO i SVESNO.

Ovo su neki od benefita jutarnjih rutina:

– Rutine pružaju strukturu i organizaciju našem svakodnevnom životu, što nam može pomoći da budemo produktivniji i efikasniji.

– Pomoću njih možemo ublažiti stres i anksioznost, jer nam pružaju osećaj predvidljivosti i kontrole.

– Takođe nam mogu pomoći da uspostavimo dobre navike i pravimo zdravije izbore, kao što su redovno vežbanje ili redovni obroci.

– Osim toga, jutarnje rutine nam mogu pomoći da stvorimo osećaj svrhe i postignuća.

– Zahvaljujući njima bolje upravljamo svojim vremenom i manja je verovatnoća da zaboravimo da ispunimo sve dnevne zadatke.

Saveti kako da kreirate svoje jutarnje rutine

Kako izgledaju vaša jutra? Imate li određene rutine koje praktikujete svakog dana kada ustanete? Razmislite o tome da li ih primenjujete svesno sa ciljem da što spremniji zakoračite u novi dan ili automatski obavljate niz jutarnjih aktivnosti? Ovi saveti u nastavku vam mogu pomoći.

Prvi korak

Zapišite 10 aktivnosti koje biste želeli da praktikujete svakog jutra. To može da bude:

– buđenje uvek u isto vreme
– umivanje i određena rutina nege
– kuvanje i ispijanje čaja umesto kafe
– praktikovanje treninga snage, joge, pilatesa ili vežbi disanja
– meditacija
– šetnja u prirodi
– tuširanje
– ponavljanje određenih afirmacija
– doručak
– planiranje dnevnih ciljeva i prioriteta
– čitanje sadržaja koji vas inspiriše
– slušanje muzike koja vas opušta
– slušanje omiljenog podkasta
– obavljanje svih jutarnjih aktivnosti pre odlaska na posao bez žurbe

Drugi korak

Na listi koju ste kreirali zaokružite pet aktivnosti koje biste najviše voleli da praktikujete, te ih dodajte u svoju jutarnju rutinu.

Treći korak

Nakon toga, istaknite tri stvari koje vas najviše inspirišu. Te tri aktivnosti su one koje nikada ne bi trebalo da preskačete. Preostale dve praktikujete ukoliko imate vremena za njih.

Četvrti korak

Odredite u koje vreme bi bilo idealno da ustajete svakog dana. Da li je to 5:30h ili 7:00h? Organizujte se prema svojim prioritetima. Najbolje je da odlazite na spavanje i ustajete uvek u isto vreme. To će vam pružiti osećaj sigurnosti i kontrole.

Peti korak

Odaberite vreme trajanja vaših jutarnjih rutina. Koliko vremena možete da odvojite za sebe – petnaest minuta, pola sata, sat vremena ili duže?

Šesti korak

Nakon što ste odredili aktivnosti i vreme u kojem ćete praktikovati nove rutine, definišite i redosled po kojem ćete ih primenjivati.

Sedmi korak

Započnite svoju jutarnju rutinu.

Bez obzira na to koliko imate vremena na raspolaganju, važno je da sebi date prioritet i svakog dana odvojite barem 15 minuta za sebe. Znajte da je za stvaranje jutarnje rutine potrebno vreme i vežba. Budite strpljivi i ne oklevajte da navike prilagođavte po potrebi. Uz malo truda, možete započeti dan puni energije, organizovani i spremni da se uhvatite u koštac sa svime što vam se nađe na putu. Srećno!