Bezglutenska pita od jabuka

To što praktikujete bezglutensku ishranu ne znači da treba da se odreknete omiljenih poslastica. Svako jelo ima svoju zdraviju varijantu, pa tako i pita od jabuka. Verujte mi, ovo je najhrskavija i najukusnija pita koju ćete probati. Možete je upotpuniti i prelivom od vanile, kao što sam i ja uradila. Recept je malo složeniji, ali je vredan truda.

Vreme pripreme: 1 h 15 min i 4-6 h hlađenja
Količina: 10-12 porcija

Sastojci za pitu od jabuka:
4 šolje jabuka, oguljenih, seckanih na kockice
2 kašičice cimeta
¾ kašičice mlevenog kardamoma
1 kašika kokosovog šećera

Sastojci za nadev:
9 kašika kokosovog ulja, rastopljenog
½ šolje kokosovog šećera
¼ šolje agava sirupa
1 ½ kašika ekstrakta vanile
1 ¼ šolje ovsenih pahuljica
¾ šolje + 1 ½ kašika ovsenog brašna
½ kašičice praška za pecivo
prstohvat soli

Sastojci za preliv od vanile:
100 ml punomasnog kokosovog mleka u čvrstom stanju
1 ½ šolja nezaslađenog bademovog ili pirinčanog mleka
1 kašika agava sirupa
2 ravne kašike tapioka brašna
prstohvat soli
1 kašika ekstrakta vanile

Priprema za pitu:
1. U velikoj posudi pomešajte iseckanu jabuku, cimet, kardamom i kokosov šećer.
2. U drugoj posudi pomešajte sastojke za nadev – kokosovo ulje, kokosov šećer, agava sirup i ekstrakt vanile. Dodajte ovsene pahuljice, ovseno brašno, prašak za pecivo i so, te mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
3. Ravnomerno rasporedite jabuke u tepsiji, u koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Sipajte dobijeni nadev preko jabuka, te smesu pecite na 180 °C, oko 40-45 minuta.
4. Servirajte sa prelivom od vanile. (opciono)
5. Poslužite i uživajte.

Priprema za preliv od vanile:
1. U šerpi pomešajte kokosovo i šolju bademovog mleka, agava sirup, so i ekstrakt vanile.
2. Sa ostatkom bademovog mleka umutite tapioka brašno i umešajte u ostatak smese.
3. Zagrevajte na srednje visokoj temperaturi stalno mešajući da ne proključa i dok smesa ne počne da se zgušnjava, oko 5 minuta.
4. Preliv sipajte preko dobijene pite prilikom serviranja.