Rižoto sa šparglama i limunom
Dovoljan je samo jedan sastojak, pa da rižoto ima potpuno drugačiji ukus. Ovom receptu posebnost pruža fanastična kombinacija bosiljka, limuna i špargli. Recept za ovo izuzetno kremaso jelo potražite u nastavku. Uživajte.
Vreme pripreme: 40 minuta
Količina: 2-4 porcije
Sastojci:
1 veza špargli
1 glavica crnog luka, sitno seckanog
4 kašike maslinovog ulja
4 čena belog luka, izgnječena
1 šolja integralnog pirinča
3 ½ – 4 šolje bujona od povrća
½ šolje svežih listova bosiljka
1 limun, kora i sok po ukusu
½ kašičice soli
¼ kašičice bibera
Priprema:
1. Očistite špargle i odsecite im krajeve.
2. Stabiljke špargli isecite na manje komade, stavite ih u manju šerpu, te ih blanširajte oko 5 minuta, dok ne omekšaju. Ocedite ih, ali ostavite 1 šolju tečnosti u kojoj ste ih kuvali.
3. Stavite u blender blanširane špargle, 1 šolju tečnosti od kuvanja, 2 kašike maslinovog ulja i sveže listove bosiljka, te sve blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Dobijeni sos od špargli ostavite sa strane.
4. Nakon toga, u manjoj šerpi zagrejte 2 kašike maslinovog ulja, pa dodajte crni luk. Dinstajte ga 5-6 minuta, pa dodajte beli luk i dinstajte još oko 2 minuta.
5. Zatim dodajte integralni pirinač i 1 šolju bujona od povrća, pa kuvajte na umerenoj temperaturi, često mešajući, dok pirinač ne upije svu tečnost.
6. Postepeno dodajte preostale šolje bujona od povrća, te sve zajedno kuvajte oko 3 minuta.
7. Dobijeni rižoto prelijte sosom od špargli, te dodajte sok, koru limuna po ukusu, kao i so i biber.
8. Poslužite i uživajte.