Pečeni karfiol sa pesto sosom od rukole i oraha
Obožavam da povrće spremam kao glavno jelo. Ovog puta sam se odlučila za pečeni karfiol, koji sam upotpunila izuzetno ukusnim prelivom od rukole i oraha. Isprobajte recept.
Vreme pripreme: 40 minuta
Količina: 4-6 porcija
Sastojci
2 velike glavice karfiola, prepolovljene
2 kašike maslinovog ulja
prstohvat soli
prstohvat bibera
pesto sos od rukole i oraha (za serviranje)
Sastojci za dekoraciju:
¼ šolje oraha, sitno seckanih
¼ šolje lešnika, sitno seckanih
¼ šolje peršunovog lišća, sitno seckanog
¼ šolje grožđica
1 kašičica kore limuna
¼ kašičice mlevene crvene paprike
2 kašičice ekstradevičanskog maslinovog ulja
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180° C, te obložite tepsiju papirom za pečenje.
2. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednje jakoj temperaturi, te poslažite polovine glavica karfiola. Pecite ih 2-3 minuta sa svake strane, dok ne porumene.
3. Stavite polovine karfiola u tepsiju, dodajte so, biber, te ih pecite u rerni oko 25 minuta.
4. Pomešajte sve sastojke za dekoraciju u manjoj posudi.
5. Na tanjir sipajte pesto sos, te dodajte karfiol i pospite ga sastojcima za dekoraciju.
6. Poslužite i uživajte.