Bezglutenski kolač od bademovog brašna – Amygdalota

Prvi put sam napravila tradicionalni grčki desert koji se zove amygdalota i oduševljena sam kako je ispao. Bademi me nikada nisu izneverili, a to je slučaj i sa ovom poslasticom. Recept je vrlo jednostavan, te ga slobodno isprobajte.

Vreme pripreme: 40 minuta
Količina: 14-16 kolačića

Sastojci:
3 belanceta
1 šolja kokosovog šećera
prstohvat soli
2 šolje bademovog brašna
⅛ kašičice bademovog ekstrakta
2 kašike limunovog soka
30 badema, prepolovljenih

Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C.
2. U posudu sipajte belanca, ½ kašike kokosovog šećera i prstohvat soli. Mešajte ručnim mikserom podešenim na srednju brzinu ili mutilicom dok smesa ne postane penasta. Ostavite sa strane.
3. U velikoj posudi pomešajte bademovo brašno, bademov ekstrakt, limunov sok i preostalu količinu kokosovog šećera. Dodajte smesu od belanaca kako biste dobili testo.
4. Od dobijenog testa rukama napravite kuglice veličine oraha, zatim ih poslažite u tepsiju, koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Prstom udubite svaku kuglicu, pa poslažite komadiće badema.
5. Pecite ih oko 20-25 minuta dok kuglice ne poprime zlatno-braon boju. Dobijene kolačiće ostavite da se ohlade kako bi se stvrdnuli.
6. Poslužite i uživajte.