Brauni od badema i višanja

Svi ljubitelji čokoladnih poslastica obožavaju brauni! Međutim, mnogi izbegavaju da ih prave i jedu zbog prevelike količine šećera koji uobičajeno sadrže. Ja sam osmislila zdraviju varijantu ovog deserta, koji umesto običnog sadrži kokosov šećer, a umesto kravljeg putera Gi puter. Dodala sam i višnje. Svakako nemojte preterivati sa količinom, jer je kolač veoma kaloričan. Uživajte!

Vreme pripreme: 60 min.
Količina: 9-12 porcija

Sastojci:
80 g Gi putera + još malo za podmazivanje (Za vegansku varijantu Gi puter zamenite kokosovim uljem.)
2 kašike lanenog semena, mlevenog
6 kašika vode + ⅓ šolje vode
120 g veganske crne čokolade, izlomljene
½ kašičice zrna kafe
125 g integralnog pirinčanog brašna
½ kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
70 g badema, mlevenih
50 g kakaoa u prahu
¼ kašičice praška za pecivo
250 g kokosovog šećera
1 ½ kašičica ekstrakta vanile
70 g zamrznutih višanja, očišćenih od koštica

Sastojci za preliv od čokolade:
50 g crne čokolade
1 kašičica Gi putera (Za vegansku varijantu Gi puter zamenite kokosovim uljem.)

Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C. Kvadratnu tepsiju podmažite kokosovim uljem ili obložite papirom za pečenje.
2. Pomešajte mleveno laneno seme sa 6 kašika vode i ostavite da stoji najmanje 5 minuta.
3. U šerpu stavite vegansku crnu čokoladu, kafu, Gi puter i ⅓ šolje vode i sve mešajte na umerenoj temperaturi dok se čokolada ne otopi, a svi sastojci ne sjedine. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
4. Pomešajte integralno pšenično brašno, mlevene bademe, kakao u prahu, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli u posudi, te dobro promešajte kako biste razbili sve grudvice.
5. Zatim u smesu sa rastopljenom čokoladom dodajte kokosov šećer i mešajte dok smesa ne postane glatka, a sav kokosov šećer se ne rastopi.
6. Dodajte mešavinu lanenog semena i vode, ekstrakt vanile, višnje, pa zatim i smesu od brašna. Sve dobro promešajte.
7. Dobijenu smesu sipajte u pripremljenu tepsiju i pecite 35-45 minuta.
8. Ostavite brauni da se potpuno ohladi u tepsiji, a zatim ga isecite na kocke i po želji prelijte čokoladom otopljenom na pari, u koju ste umešali kašičicu kokosovog ulja ili Gi putera.
9. Poslužite i uživajte.