Bujon od pilećih kostiju

Naše bake su na različite načine pripremale bujon od kostiju, budući da su znale da bujon poseduje brojne zdravstvene koristi. Ovo jelo je deo naše kulinarske tradicije, ali je u poslednje vreme postalo veoma popularno i u svetu. Recept potražite u nastavku.

Vreme pripreme: 4h 30 minuta
Količina: 8-10 porcija

Sastojci:
1 kg koštanog pilećeg mesa (noge, krila, vrat, kosti leđa)
2 celera u štapu, seckana na manje komade
2 šargarepe, seckane na manje komade
2 manja crna luka, seckana na manje komade
2 lovorova lista
½ kašičice suvog ruzmarina
½ kašičice suve majčine dušice
8-10 zrna bibera
8 šolja vode

Priprema:
1. Stavite sve sastojke u veliku šerpu i ostavite ih da prokuvaju. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuvaju nepokriveno još 3-4 sata, dok se ne pojavi pena.
2. Povrće i piletinu izvadite iz šerpe, te ih ostavite sa strane da se ohlade. Uklonite meso sa kostiju, a kosti možete da ostavite za neku drugu upotrebu.
3. Procedite bujon, te ga ostavite preko noći u frižideru. Pre konzumiranja skinite masnoću sa površine.
4. Poslužite i uživajte.